Начало » Новини » Новинa
Актуално
Възроденият празник

25 Май 2016

Възроденият празник

Бинка Величкова

             След дъждовната нощ природата сякаш разумно укроти своите пориви и утрото на 21 май 2016 година, макар и облачно, се оказа тихо и приятно. А към потъналото в свежест и зеленина селце Камен връх прииждаха хора - от околните селища, но и отдалече. Бивши жители, напуснали някога родното място, които дойдоха сега, за да почетат празника на своето бащино огнище и да станат част от него - с усмивките си, с радостта си и своето живо синовно родолюбие.

            Отдавна тук не е било така шумно и многолюдно. Помня друго подобно мащабно събитие - на 12 май 2007 година, когато се честваше 200-годишнината от създаване на селото. А догодина ще бъде тържествено отбелязан 210-годишнината - нов повод за хубав празник, весел като днешния...

           Отрано освеженият църковен храм „Свети Атанасий" бе разтворил врати и хората бързаха натам, за да присъстват на празничната литургия по повод деня на Свети Константин и Елена, благочестивата и мъдра царица, образец на християнските  добродетели. Отслужена бе от отец Димитър Ингов - с полагащата се тържественост и каноничност.

             А после, напълно по светски, започна истинска народна веселба. Официални гости на празника бяха кметът на община Болярово Христо Христов, председателя на Общинския съвет Атанас Дженков, общински съветници, кметове и кметски наместници (бивши и настоящи). В ролята си на домакин пръв се обърна към присъстващите кметският наместник на селото Димитър Димитров. Той благодари трогателно на местните жители, включили се доброволно в разкрасяването на храма, а и на църковния двор. Изказа благодарност и на дарителите, подпомогнали финансово реализирането на празника: земеделските производители Николай Димов и Кольо Иванов. А към общинския кмет изрази своята признателност, че е подкрепил идеята за това празнуване. Идея с чудесен резултат!

              Поздравление към участниците в празника отправи и г-н Христов. Той изтъкна ролята на традициите, които трябва да бъдат все така тачени; акцентува върху регионалния патриотизъм на местните хора и на желанието, с което работи за селото новоназначеният кметски наместник. Цитирани бяха и исторически факти - от близкото и по-далечното минало на селището. За да се знаят и помнят!...

          За доброто настроение на празнуващите се грижеше мощният оркестър „Комити" - град Бургас. А гласовитият солист и двете обаятелни солистки допринасяха талантливо и ентусиазирано за ведрия дух на тържествения ден. На мегдана пред сградата на кметството се виеше хоро след хоро - ритмични и гиздави, с празнично облечени и развеселени хора, които пъргаво потропваха.

           Чисто, спретнато и освежено, село Камен връх посрещна гостоприемно около 300 свои гости. Благодаря и аз на енергичният кметски наместник и на очарователната му съпруга за любезното посрещане и сърдечното изпращане! И тъй - до нова среща, до следващия празник! Нали?! 

  •