Начало » Новини » Новинa
Актуално
Време за раздяла

2 Юни 2016

Време за раздяла

Бинка Величкова

            Навярно е съвсем малък броят на съвременните българчета, чието ранно детство протича изцяло в домашна среда. Посещаването на детска градина се явява необходимост - не само за ангажираните родители, но и за техните малки наследници. Защото там децата научават безброй полезни неща; укрепват физически, и емоционално.

        След всеки пореден етап от живота на човека настъпва време за раздяла. И започва друг период на съзряване, с по-различен микроклимат.

        Сбогуването с детската градина бе събитие, което развълнува и грижовните учителки, и техните поотраснали възпитаници, които наесен ще прекрачат за първи път училищния праг. За дечицата от ЦДГ „Детски рай" - с. Шарково този ден беше 30 май 2016 година.

         В сградата на пенсионерския клуб бяха поздравени бъдещите първокласници - със стихове, песни, танци и весели игри (някои от състезателен, а други - с развлекателен характер). На онези деца от групата, които през септември ще поемат към първи клас, тържествено бяха връчени удостоверения за успешно завършване на предучилищната  подготовка в тази възрастова група. А после гласовитата Султанка Димитрова (една от учителките) поздрави всички гости, деца и родители с няколко народни песни.

         В последния ден на месец май и децата от ЦДГ „Здравец" - град Болярово трябваше да преживеят това забележително за тях събитие - раздялата с ежедневието в детската градина. Пред насъбраните родители и близки малките чаровници артистично доказаха колко много знаят и могат! А това със сигурност бе техният „пътен лист" за първокласници!

          След лиричното встъпление на чаровната госпожица Диляна Димитрова празника откри К. Гюрова, директор на детското заведение. Гости на тържеството бяха заместник-кметът Нина Терзиева и общинският съветник Янко Анев.

          Прочувствено прозвуча стихотворението, чиято авторка Галина Петкова прочете пред всички. То бе посветено на този тържествен и ... малко тъжен миг - раздялата с нейните обичани, умни и забавни възпитаници. Затова и сълзите в очите бяха нещо естествено...

          А после се заредиха динамични танци, състезателни игри, хорово припомняне на азбуката, стихове за родната реч, „пътуване" във влакчето на знанията, довършване на рисунки (добавяне на онова, което е забравил художникът), разпознаване на геометрични фигури... Вълнение предизвика и пристигането на двете красиви феи на познанието - Ани и Бети от групата на по-малките дечица. Те внимателно следяха отговорите на участниците и раздаваха за награда красиви хартиени цветя, изработени там, в детската градина. А веселият народен танц „Буенек" беше поздрав за публиката, която не спираше да аплодира талантливите дечица!

       За спомен всеки бъдещ първокласник залепи в апликирана красива ваза цвете с написано върху него името си - за да напомня за времето, когато е бил част от този детски колектив! А финалната песничка неслучайно бе със заглавие „В първи клас"!

         И като общински ръководител, и като майка госпожа Терзиева благодари на учителките за положените досега грижи и умения. Както и на грижовните лелки от непедагогическия персонал, разбира се, които също бдят за здравето и спокойното ежедневие на децата.

        От ръцете на госпожа Гюрова бъдещите първокласници получиха своите първи удостоверения в живота. Тя ги поздрави за чудесно усвоените досега знания тук. Развълнувана, тя им пожела и в училище да бъдат така прилежни, умни и трудолюбиви, забавни и жизнерадостни! 

  •