Начало » Новини » Новинa
Актуално
СОУ „Д-р Петър Берон“ празнува Деня на детето

2 Юни 2016

СОУ „Д-р Петър Берон" празнува Деня на детето

 

Оспорвана борба по дърпане на въже

 

Мария Маринова и Янка Микова

 

           Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация защо е решено  празникът да се отбелязва точно на 1-ви юни. Според една от идеите ,,изборът на тази дата идва от китайския фестивал на лодките - дракони". През 1925 година китайският генерален консул събрал китайски сирачета, за да отпразнуват въпросния фестивал, който се отбелязал на 1-ви юни, а датата съвпада с Конференцията в Женева.

          Първото официално международно честване  на Деня на детето  обаче е чак през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.

          Международният ден на детето си има и флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени  стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага - това е символ на нашия общ дом.

           Празникът на детето беше предшестван от екскурзия до връх Шипка с учениците от І до ІV клас, проведена на 31. На този паметен за България връх децата от І клас получиха своите удостоверения за завършен І клас, а четвъртокласниците - удостоверение за завършен начален етап на обучение. Отличниците получиха награди за показан успех и активно участие в училищния живот.

          И в СОУ „Д-р Петър Берон" този празник се отбеляза подобаващо. Организираха се спортни игри, рисунки на асфалт, маратон на четенето и дискотека за децата от І до ХІ клас под ръководството на г-н Николай Иванов, г-жа Мария Митакова, Г-жа Таня Иванова и г-жа Галина Петкова.

          Учениците от начален етап на обучение под ръководството на г-жа Мария Тодорова посетиха Дома на книгата към читалище „Възраждане 1912", където изключително любезно ги посрещна г-жа Мария Христова - секретар на градското читалище. Там под формата на игри, кръстословици, интересни илюстрации и други иновативни методи  се активизира и се насочи вниманието на децата към книгата, към родната земя, към отечеството, към родния език. Особен интерес събуди у децата решаването на кръстословицата. С плам и нетърпение те откриваха думите, а когато стигнаха до ключовата дума, поставена в оцветена колонка, те с радост откриха, че това е заглавието на стихотворението „Аз съм българче", написано от патриарха на българската литература Иван Вазов. Това даде повод учениците с жар и патриотизъм да рецитират стихотворението. След това четоха басни в щафета, характеризираха героите, извличаха поуките, смяха се и правеха изводи за доброто и злото. Посещението в Дома на книгата премина като урок по родолюбие. В края на приятно прекараното време г-жа Мария Христова почерпи децата  послучай техния празник и ги награди с образователни игри, свързани с усвояването на по-бърза четивна техника, както и с игри за развитие на мисловния процес.

           Ученици от V, VІ и VІІ клас, които обичат да изразяват чувствата си чрез боя и четка, показаха своето богато въображение, като рисуваха на асфалт с цветни тебешири под ръководството на учителката по изобразително изкуство г-жа Мария Митакова. Идеите бяха оригинални, а художествените им творби - запомнящи се. Между тях се отличиха рисунките на Румяна, Ива и Султанка от VІ клас и Анастасия от VІІ клас.

           В същото време в училищния двор се проведе изключително емоционалното състезание по дърпане на въже, в което участваха ученици от V до ХІ клас. Ръководители на състезанието бяха учителят по физическо възпитание и спорт г-н Николай Иванов, г-жа Събина Тодорова и самият директор на училището г-н Васил Гаджуров. Борбата бе напориста, с присъщата на спортистите спортна злоба, защото всеки отбор искаше да докаже себе си и да спечели двубоя. Първи застанаха един срещу друг отборът на VІ клас с капитан Стефан Ангелов и отборът на VІІІ клас с капитан Иван Петров. След оспорвана битка спечели отборът на VІІІ клас с резултат 2 на 1. Следва отборът па V клас с капитан Божидар Колев срещу отборът на VІ клас с капитан Стефан Ангелов. Победиха шестокласниците с резултат 2 на 0. Интересен бе двубоят между отборите на VІІІ и ІХ клас, който завърши с победа за ІХ клас с резултат 2 на 0. Достойно се представиха и отборите от горен етап на обучение. Отборът на ІХ клас с капитан Минчо Иванов се срещна в игра срещу отбора на Х и ХІ клас с капитан Иван Тодоров, в който победа отбеляза отборът на Иван Тодоров с резултат 2 на 1 срещу противника, но пък загуби с 2 на 1 от отбора на VІІІ клас. Имаше и други интересни и оспорвани отбори, но може би особено приятно впечатление направи женският двубой между момичета от различни възрасти. Отборът с капитан Катя Минчева от VІІІ клас спечели с 2 на 0 срещу отбора на Анастасия Кърмъзова от VІ клас. Много емоции имаше и в индивидуалните битки. Георги Росенов победи Минчо Иванов и двамата от ІХ клас, а Вълчо Йорданов победи Митко Стоянов от VІІІ клас.

           След оспорваните битки дойде време за отмора и отдих. Но знаете, че децата си почиват най-вече с танци, веселие, смях и игри. Микрофонът беше техен - рецитираха стихове, пяха песни, играха.

           Особено вълнуващ момент в празника бе масовото българско хоро, поведено от директора, а по-късно от Георги Росенов, в ръцете на когото се развяваше българският флаг.

          Така завърши този емоционален ден, който дълго ще се помни от нашите деца.

 

 

  •