Начало » Новини » Новинa
Актуално
И тази година община Болярово се включи в кампанията на BTV „Да изчистим България заедно“

3 Юни 2016

И тази година община Болярово се включи в кампанията на BTV „Да изчистим България заедно"

Лора Величкова

     Кампанията на BTV „Да изчистим България заедно" обедини за поредна година жителите на цялата страна да допринесат за по-чиста и красива България. Най-мащабната кампания доброволческата акция е част от Глобалното гражданско движение Let's Do It World. И тази година bTV Media Group, Министерството на околната среда и водите, неправителствени организации и други институции призовават малки и големи да станат част от най-масовото почистване у нас, което ще се осъществи на 4 юни в цялата страна, за шести пореден път. Решението за датата е продиктувано от желанието да посрещнем Световния ден на околната среда 5 юни в по-чиста България.

       Каузата „Да изчистим България" е получила подкрепата на повече от 1 209 675 доброволци от цялата страна, сочат обобщените данни на областните администрации, от  2012 година насам. За същия период, по данни на еко министерството, в рамките на националното почистване на България са събрани76 990 тона отпадъци.

        През 2016 г. основният партньор на проекта „Да изчистим България заедно" - Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, ще подкрепи усилията на всички доброволци, 265 общински и 28 областни администрации за участие в кампанията. Главната роля в инициативата е поверена на гражданите, които с действията и начина си на мислене, могат да се превърнат от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията.

      В следващите два месеца bTV Media Group и партньорите по проекта ще насочат усилията си към повишаване на обществената чувствителност към замърсяването на околната среда, с приоритет на защитени територии и зони със специално значение за биологичното разнообразие на България, както и към подобряване на информираността на хората по отношение на добрите практики и примери, свързани с намаляване на отпадъците.

      На 12 май 2012 г. под егидата на bTV цяла България се обедини, за да изчистим България за един ден, да направим страната си по-чиста и красива!

       Оттогава насам кампанията „Да изчистим България" е най-големият доброволчески и обществен  проект, предприеман досега у нас. Инициативата е част от глобалното гражданско движение Let's Do It World, което започва през 2008 г. в Естония.

       В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създаде се национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция, МОСВ и други министерства.

      Ежегодно участниците в кампанията "Да изчистим България заедно" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.

      Жителите на община Болярово за поредна година откликнаха на призива, но  избраха датата 3 юни 2016 година за своят доброволен труд, тъй като датата, определена за цяла България - 4 юни, съвпада с деветнадесетото издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири" - 2016.

        Всички доброволци, включили се активно в почистването на населеното си място, заслужават възхищение и похвала. Както е видно от снимките, голяма част от населението взе участие в това пролетно, откликвайки на призива. Разбира се, има и още много снимки, които ще ни изпратят по-късно. Те също ще бъдат публикувани.

         Но резултатите са налице - можем да установим, поглеждайки свършеното. Населените места са по-чисти и красиви - това е факт.

       Дано не само нашата община, а и цяла България след свършеното в определения ден, грейне по-чиста и зелена, превърнала призива на  BTV в реалност!

 

  •