Начало » Новини » Новинa
Актуално
Напусна ни писателят и наш земляк Атанас Радойнов

27 Юли 2016

Напусна ни писателят и наш земляк Атанас Радойнов

 

 

      На 23 юли 2016 г. в гр. Бургас почина писателят и журналистът Атанас Янев Радойнов. Той e роден на 21 януари 1934 г. в село Горска поляна, Боляровска община. Завършил е Българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Живя и твори в Бургас.

     След дипломирането си живее в Бургас, където работи като художник по промишлена естетика, окръжен кореспондент на вестниците „Кооперативно село", „Земя" и главен редактор на местния вестник „Победа". Дългогодишен издател и главен редактор на вестник „Автограф" (2003-2008), кооперирано издание със Съюза на българските писатели.

    Автор е на множество разкази и повести. Като краевед е автор и редактор на книги за селата от Странджа. Негови разкази са преведени на руски, френски, турски, и македонски език. Инициатор и издател е на литературния вестник „Автограф".

      Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. В периода 2001-2008 г. e председател на Дружество „Български писател" - Бургас.

Удостоен е с множество литературни награди, сред които плакет „Пегас",  плакет „Петко Росен", „Златен Пегас".

      Роден в село Горска поляна, той винаги е милеел за родния край, селото си и община Болярово. Активно участваше в подготовката на поредната земляческа среща през септември в родното му село. Уви, не я дочака, но мислено той ще е там със земляците си...

     Да бъде светла паметта му!

 

 

  •