Начало » Новини » Новинa
Актуално
Посещение на немски специалист във връзка с обучение в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост

24 Август 2016

Посещение на немски специалист във връзка с обучение в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост

Лора Величкова

На 24 август 2016 година в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост пристигна клиничния психолог Удо Хаймбюргер. Посещението му бе свързано с поетия ангажимент на Паул Хайдрих (председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания - гр. Кьолн) относно продължаване на обучението на персонала.

В първия ден от престоя си, той успя да се срещне със секретаря на община Болярово Мария Чанева. На работната среща присъства и директорът на дома Дафина Георгиева. Пред тях той сподели радостта си от това посещение, което за него е трето. Първото бе на 7-8 април 2015 година във връзка с въвеждащо обучение. А второто - 21 септември 2015 година, когато бе тържественото отбелязване на 15 години съвместна и ползотворна работа на общинското ръководство и ДВУИ - с. Малко Шарково с немските представители на „Ландшафтсфербанд Рейналд" (Кьолн) и Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания - гр. Кьолн.

Това трето посещение немският специалист обясни с шестдневно обучение, което ще проведе с персонала. След него обучените ще получат сертификати. Господин Хаймбюргер сподели своя метод на обучение - чрез видеозаснемане. Чрез гледане на записите акцент в работата е да се наблегне на добрите страни, не да се търсят негативите. В записите се набляга на положителните емоции и обсъждайки видяното, се получава много добър ефект. Той сподели още, че този метод е въведен от него в Германия - началото е поставено в Холандия и добрите резултати са налице. Чрез множеството му контакти, е пренесъл тази практика и в други страни. Удо Хаймбюргер сподели за себе си, че е доброволец в работата си с хора с увреждания по домовете. Споделяйки за предстоящото си обучение в България с холандска колежка, тя изразила готовност да го придружи, за да се включи в едно от бъдещите обучения.

В края на работната среща, той предаде поздрави от Паул Хайдрих, чието официално посещение в България ще е вероятно на 25 септември 2016 година. Освен това, от името на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания - гр. Кьолн, господин Хаймбюргер поднесе на госпожа Чанева и госпожа Георгиева дарение от два телевизора (за ДВХУИ и Защитено жилище - Болярово), лаптоп и видеокамера.

Госпожа Чанева благодари сърдечно за щедростта от името на общинското ръководство, пожела успех в обучението и изрази увереност в положителните резултати.

 

 

 

 

  •