Начало » Новини » Новинa
Актуално
Сърдечно приятелско посещение

30 Септември 2016

Сърдечно приятелско посещение

Бинка Величкова

           Вече близо две десетилетия датира приятелското сътрудничество между немската благотворителна организация „Ландшафтсфербанд Рейналд" (град Кьолн) и личния състав на ДВХУИ - с. Малко Шарково. Периодичните посещения на немски представители са всякога ползотворни. А и очаквани с нескрита радост от обитателките, настанени в приветливото и уютно социално заведение. Както и неговия филиал - Защитеното жилище в Болярово, в което са настанени осем жени.

       На 26 септември 2016 година господин Паул Хайдрих (председател на Сдружението за подпомагане на хора с увреждания - град Кьолн) беше техен драг гост, радушно посрещнат от сърдечните домакини. Естественост и непринуденост бликаше от поведението на тези усмихнати жени, защото в техните очи той е човекът, когото познават и помнят. Защото е благ и грижовен, щедър, усмихнат, внимателен, толерантен и добронамерен. Човекът, направил твърде много, за да живеят в чудесни битови условия, загрижен за социалния статус на по-различните от нас в обществото. Интересът му към тяхното ежедневие, към заниманията им - всичко го интересуваше. А те спонтанно, с присъщата своя откровеност и непосредственост се надпреварваха да споделят и разказват...

      Когато господин Хайдрих влезе в отлично поддържания двор, декориран с цветя и интересни фигурални композиции пред Защитеното жилище, групата млади жени се надпреварваха да се ръкуват с него. Както и с приветливата, добросърдечна госпожа М. Чанева - секретар на община Болярово. Радостта на момичетата беше толкова искрена! Искаха да бъде запечатана и върху снимки това гостуване, затова с готовност се редяха до обичаните, скъпи гости. На срещата присъстваше и усмихната, търпелива Дафина Георгиева, директор на социалното заведение и своеобразна домакиня. Насърчени от социалните работнички от персонала (Катя Кирова, Стойка Илиева и Мария Андонова, момичетата поздравиха госта, както и обаятелната, сладкодумна преводачка София Бубалова, а и своята приятелка госпожа Чанева (за която не пропуснаха да споменат, че щедро ги черпи всякога за своя имен ден - 15 август). Прозвучаха стихотворения, а после и множество народни песни. Зоя, Лили, Веса, Иванка, Севда, Нели, Маргарита, Наталия - всички пееха с увлечение и от сърце, както само те умеят. В задушевен разговор на почерпка с гостите, споделиха, че участват с готовност във всички празници на града и общината и многократно са награждавани - с грамоти, парични награди, екскурзии из страната.

      Чистота, ред и уют царят в жилището. А и зеленчуковата им градина е добре поддържана, прекопана и оплевена; с добра реколта и през това лято, та до късна есен...

       Красив подарък връчи на госта едно от тези мили, сръчни момичета: изплетени за него красиви и топли чорапи. А той бе приятно развълнуван, удивен от безупречната изработка на това ръкоделие!

      Емоционално и сърдечно беше сбогуването с гостите съпроводено от пожелания за много още бъдещи срещи. Убедена съм, че така ще бъде - те го заслужават. 

  •