Начало » Новини » Новинa
Актуално
Община Болярово се справи добре в усложнената зимна обстановка

12 Януари 2017

Община Болярово се справи добре в усложнената зимна обстановка

 

 

        В периода 31 декември 2016 година - 11 януари 2017 година в цялата страна, включително и в община Болярово, започнаха обилни снеговалежи, които предизвикаха много усложнена зимна обстановка. На национално ниво оценката за реакциите и работата на правителството в оставка и институциите тепърва ще даде народът, тази на медиите никак не бе добра.

В община Болярово също беше трудна ситуацията - снегът бе над 20 см, имаше непроходими участъци. Но единственият път, който не бе затворен през цялото време, бе този от Елхово, през Болярово до Бургас. Това бе благодарение на навременните реакции и координираните действия на общинското ръководство и фирмата-изпълнител, избрана за снегопочистването и поддържането на пътищата на територията на общината - „Технострой-инженеринг 99 " АД - Ямбол с изпълнителен директор господин Дойчо Дойчев. Господин Дойчев, Христо Манолов (ръководител на работната групата на територията на общината) и всички останали работеха денонощно през този период. На наша територия бяха пет снегопочистващи машини и осем лица от фирмата. Денонощно на разположение бяха и общинският кмет Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, специалистът „Гражданска защита" Лиляна Атанасчева и дежурните служители в общината (оперативни).

През първия работен ден на 2017 година, областният управител Димитър Иванов свика среща, на която присъстваха кметовете на общините в областта, директорите на ОД на МВР, ПБЗН, ОПУ, ръководителите на фирми, поддържащи републиканската пътна мрежа в зимни условия на територията на областта и са били обсъдени действията им в усложнената ситуация.

На 4 януари 2017 година кметът на община Болярово Христо Христов свика среща във връзка с усложнената зимна обстановка. Присъстваха заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят Мария Чанева, началникът на фирмата-изпълнител за почистването на пътищата г-н Дойчев, представители на различни институции на територията на общината - началниците на ГПУ, ПУ, директори на училища и детски градини, както и представители на общинската администрация, имащи отношение към проблемите и вземането на превантивните мерки.

Господин Христов направи анализ на действията в периода 30-31 декември, когато част от републиканските пътища на територията на област Бургас бяха затворени и това усложни и пътуването и действията на територията на област Ямбол, както и бе направена предварителна подготовка за по-добра координация и бързи действия в ситуация на очаквани снеговалежи и обледяване в периода 5-7 януари.

Господин Христов също направи анализ на действията, предприети на наша територия за периода 30 декември 2016-1 януари 2017-та г. Той оцени взаимодействието на институциите като решаващо пътят Елхово-Средец-Бургас да не бъде затворен и дори да остане единственият такъв на 31 декември, благодарение на навременните и денонощни действия.

Общинският кмет констатира някои пропуски и слабости и начерта план на своето виждане за вземане на превантивни и навременни мерки за предстоящия период 6-8 януари, за който предвижданията са за много лоши метеорологични условия и проблемни пътища и пътувания в страната и областта - 30 см сняг и до -20 градуса.

На кметовете и кметските наместници беше разпоредено да останат по населените места и в почивните дни и да дават информация на всеки три часа на телефоните на дежурните в общината: 04741/60-94; 69-10; 0879996075.

В края на срещата бе направено обобщението, че в общината не е имало, няма и вероятно няма да има непочистени пътища, вследствие на навременните действия на фирмата, отговаряща за това и взаимодействието с нея и останалите институции на територията на общината с общинското ръководство.

Въпреки Заповедта на кмета на общината и многократните напомняния за по-бърза реакция от кметовете и кметските наместници, част от тях не действаха правилно в тежката зимна обстановка като кметовете на селата Стефан Караджово, Попово, Шарково, кметските наместници на селата Вълчи извор, Ружица, Денница, Оман и Дъбово.

Много е важно именно в сложното време и обстановка представителите на местната власт да бъдат отговорни и да оправдават доверието на хората.

Към днешна дата (11 януари 2017 година) навременните реакции, срещите и поставените цели могат да се отчетат като успешни за предотвратяването на множество затруднения. Като цяло, оценката на общинското ръководство за справянето при усложнена зимна обстановка е добра. Общинският кмет изказва гореща благодарност на господин Дойчев и всички представители на институции и служби, както и на своите служители и работници, за добре свършената работа, взети превантивни мерки и навременни реакции. Всичко това е сред причините за справянето със затруднената зимна обстановка и решаването на множеството проблеми, свързани с нея.

 

 

 

  •