Начало » Новини » Новинa
Актуално
„Ден на розовата фланелка“ в ОУ“Ст. Караджа“ с. Ст. Караджово

23 Февруари 2017

„Ден на розовата фланелка"  в  ОУ"Ст. Караджа" с. Ст. Караджово

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище или като „Ден на розовата фланелка". Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук" и „Ден на розовата фланелка". Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

Учениците от ОУ "Ст. Караджа" с. Ст. Караджово  за пореден път се включиха в инициативата. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта  да бъдат съпричастни и да не затварят очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Учениците от III и  IV клас с класен ръководител Венета Радева изработиха табло с правила как да избегнат  тормоза в училище, изработиха си розови фланелки в знак на подкрепа на  идеята.

Учениците от II клас с класен ръководител Дянка Андонова си подариха сърчица под мотото „Бъди мой приятел!" и си обещаха да не допускат физически и вербален тормоз помежду си, да бъдат добри един към друг, да си помагат и да спират с усмивка всяка проява на насилие.

Участниците във фолклорно ателие „Кой съм аз" с ръководител Донка Митева казаха „Не" на тормоза като изработиха оригинално табло с формата на фланелка, символи, които олицетворяваха „Деня на борбата срещу тормоза в училище". Обединиха се около идеята да спре насилието в училище, като  се уважават  и ценят всичко, което имат.

Денят беше интересен, различен  

  •