Начало » Новини » Новинa
Актуално
Ваканция, здравей!

21 Юни 2017

Ваканция, здравей!

Учебната година свърши и ваканцията стартира традиционно с екскурзия из страната . На 16.06. 2017 г. ученици от СУ „Д-р Петър Берон" гр. Болярово с ръководители Славка Минчева и Велина Вачева се отправиха на север по маршрут:  Варна - Балчик - Плиска - Шумен - Преслав - Търговище.

Посетиха Делфинариума, където с особен интерес изгледаха шоуто на делфините. Горди бяха с това, че тяхната съученичка Ива Трифонова бе избрана да участва в един от номерата с  делфините. Повечето тайничко искаха да са на нейно място, за да са по-близо до игривите и дружелюбни бозайници. После се разходиха из ботаническата градина в Балчик. Останаха възхитени от голямото разнообразие и красивата аранжировка на цветята. Разгледаха и екзотичния дворец на румънската кралица. След много снимки се отправиха към комплекс „Св.Св. Константин и Елена" където  бе и първата нощувка. Някои от тях поплуваха в басейна, но морето ги зовеше. След вечеря си направиха една продължителна нощна разходка из комплекса като не пропуснаха да слязат до брега на плажа и дори да опитат температурата на морската вода.

Вторият ден беше не по-малко емоционален. Посетиха старите български средновековни столици Плиска и Велики Преслав, както и Томбул джамия в гр. Шумен. Величието на Мадарския конник ги респектира. Сигурна съм, че на такива исторически и свети места те се чувстват още по-горди от това,че са българи.

Дъждът малко ги изплаши и не можаха на третия ден да се разходят свободно из гр. Търговище, но затова пък слънцето се показа точно навреме , за да разгледат в гр. Котел Природонаучния музей и Пантеона на възрожденците. Отдадоха почит на великите българи, оставили следа в нашата история. И въпреки умората не им се прибираше, защото още толкова много неща искаха да видят.

Но... чака ги следващата ваканция. Тогава пак ще се отправят на път в опит да опознаят по-добре своята родина.

 

С. Минчева 

  •