Начало » Новини » Новинa
Актуално
В ритъма на делниците, с аромата на празниците

20 Юли 2017

В ритъма на делниците, с аромата на празниците

 

Село Камен връх

 

Бинка Величкова

 

         И в селища с малобройно население животът продължава; има своето делнично ежедневие и... празничен колорит понякога. А в Камен връх наистина е така.

         Тук хората тачат празниците, честват ги подобаващо, събрани заедно на дружеска раздумка и обща трапеза, уважена от свидни гости. Помня например пищното честване на 200-годишнината от възникване на селището, състояло се преди десет години - на 12 май 2007 г. От тогавашния кметски наместник на селото Иванка Хамбарлиева узнах доста за историята му. Таш-тепе е старото име на селището - идва от каменната могила на изток. Преименуването му става през 1934 г. - с министерска заповед за български превод. А възникването на селото се отнася към времето, когато се е появила кърджалийското движение. Един от най-свирепите кърджалийски главатари Кара Фейзи, чийто лагер около 1790-1792 г. се намира между Елхово и Средец. Връх на грабежите бележи 1802 г. и именно тогава се търси заселване в Таш-тепе. А летописната книга, водена в училището на село Поляна, е ценен писмен източник в случая. Първите родове, заселени в това високо гористо място, са Кичовите и Желязкоолар, дошли от Хамбарлий (днес Маломирово). Родът на Московите е от днешното село Робово. Дядото на Пейо Стоев и неговият прадядо Стойо идват от село Ахлатлий (днешно Голямо Крушево), Домусчиевите идват от Садово (Новозагорско) и т.н.

       От 2016 г. кметски наместник на селото е Димитър Стоянов Димитров - сравнително млад човек, уважаван от местните хора, ползва се с доверие. Той е тяхното упование, „истински късмет за селото ни" - така се изрази наскоро един възрастен жител за него при случайното ни запознанство в Болярово. Беше пазарен ден, а той - доведен от свои близки - на аптеката, а и на пазара се отбили после...

      Г-н Д. Димитров работи усилено за благоустрояването и хигиенизирането на селото, създавайки условия за протичане на нормален живот, отговарящ на потребностите на населението. Например при постъпването му на длъжността в Камен връх в по-отдалечените къщи на селото има вода само в два дни в седмицата. Но Митко (както свойски го наричат хората тук) разкрива неизползван дотогава кран по главната водопроводна мрежа, сам е иззидал шахта и осигурява ключ за ползване при необходимост и сега хората ползват вода ежедневно и безпроблемно.

       Със средства и материали, осигурени от общинското ръководство, са извършени множество ремонтни дейности: изградена е 10-метрова пътека от кметството до църковния храм; отремонтирана е обществената тоалетна, както и покривната конструкция на сградата на кметството; изравняване с бетонна настилка на пропаднали участъци в централната част; монтиране на два сенника и четири стационарни пейки, на две информационни табла; остъкляване, боядисване, поставяне на врата и седалки в автоспирката. Помещението, в което се продава хляба (доставян всеки ден от град Елхово), също е освежено, остъклено, а през зимата се и отоплява. Осигурено е подходящо помещение за преглед на пациентите при посещението на д-р Андрей Ташев всяка седмица по график.

         След няколкогодишно прекъсване, на 21 май 2016 г. отново е организиран събор в селото. Събитието е свързано с честване на 145-годишнината от построяването на църковния храм „Свети Атанасий". Храмът се поддържа чист и уютен, посещава се на всички по-крупни църковни празници. Църковното настоятелство е от пет души; има и кутия за дарения, съхранявана от член на настоятелството. На 15 август 2016 г. е даден богородичен курбан за здраве на хората тук. Подобаващо събират всички жители празниците Осми март, Бабинден, Великден, Успение Богородично, Атанасовден, Коледа, Гергьовден, именните дни... А заедно винаги е по-весело, нали?! 

  •