Начало » Новини » Новинa
Актуално
На интересна седянка в Голямо Крушево

26 Септември 2017

На интересна седянка в Голямо Крушево

Бинка Величкова

       Топлата привечер на 12 септември 2017 година събра голяма част от жителите на село Голямо Крушево - особено жени и деца (местни и гостенчета). Организирана от читалищното ръководство с председател Тодорка Никова и секретар Недялка Меразчиева, тази весела сбирка възроди стародавната традиция на някогашната българска седянка. За обичаите, свързани с нея, се бе погрижила инициативната, неуморна Нели Меразчиева. На весела раздумка, придружена от шеги, смях и много песни, а и съпътствана от сладка почерпка, присъстващите не усетиха как се изнизваха часовете заедно.

       Но тъй като местното читалище носи името „Просвета", не липсваше и образователна беседа - за живота, делата и заветите на Васил Левски (във връзка със 180-годишнината от рождението му).

       После присъстващите си спомниха за свои земляци от селото, които през 2017 г. навършват годишнини. Както и за тези, които не са доживели честването на своите юбилеи, затова тихо и трогателно почетоха паметта им.  Но ... животът всякога е бил по-силен от смъртта, защото има способността да превъзмогва болката от нея. Игривото настроение скоро бе възвърнато и продължи до разпръсването на тази идилично хубава, задушевно уютна седянка, която дълго ще се помни навярно.

        Още една светла годишнина си припомниха присъстващите, чествана в края на август тази година - 90 години от основаване на местното читалище „Просвета - 1927 г.". Затова актуално прозвуча творбата „Химн на читалището" от Камен Зидаров. Защото нищо важно не трябва да потъва в забрава. Нека се знае и помни от тези, които ги има, но и от онези, които ще дойдат след тях! Защото такава е повелята на истинското родолюбие.

 

  •