Начало » Новини » Новинa
Актуално
Бабинден – женски ден, с нов живот благословен

22 Януари 2018

Бабинден - женски ден, с нов живот благословен

 

Бинка Величкова

 

    Денят на родилната помощ (21 януари - стар стил), наречен от народа в миналото Бабинден, бе честван подобаващо в град Болярово, а и в други населени места на общината.

       Съвместната инициатива на НЧ „Възраждане-1912 г." и Пенсионерски клуб - Болярово събра жени на различна възраст. Обединяваше ги едно - те всички бяха дали на родината и света деца, отгледани с обич и възпитани достойно.

       Интересно беше възпроизвеждането на ритуалите, свързани с празника: поливането на „бабата" да измие ръцете си, а също и нейното даруване от младата „родилка" в знак на почит, окъпването на бебето. „Бабата" (сладкодумната леля София Кичукова) благослови рожбата на „булката" (Елена Николова, усмихнатата председателка на клуба). На пищна почерпка поседнаха дамите после. Средствата бяха осигурени от общинското ръководство, с личното съдействие на кмета Христо Христов.

        Първата наздравица вдигна секретарят на читалището Мария Христова - за здраве и благоденствие на всички и с пожелание младите да се умножават с нови малки жители на града ни. Медицинско лице също уважи тържеството на дамите - госпожа Соня Количева от Центъра за спешна медицинска помощ. Тя почерпи всички с голяма бонбониера, отправяйки пожелания за здраве, дълголетие и още много съвместни празници занапред. Поиграха на воля жените и дълго се веселиха. Музикантът Николай Караджов умее да създава нужното настроение - доказа го и сега! Поздрави с песни отправиха гласовитите местни изпълнителки Мара Христова, последвана от Тинка Димитрова. Наистина чудесни изпълнения, които доставиха наслада на всички присъстващи. И отново - хоро след хоро...

        Бабинден празнуваха и в Защитеното жилище за лица с физически увреждания в град Болярово. Организацията бе на д-р Янка Николова, а идеята й радушно приета от управителя Марина Танева, персонала и възрастните дами там. Ритуалът бе направен и там - поливането на ръцете на „бабата" - медицинското лице Елена Ставрева от „младата родилка" - трудотерапевтът Галина Колева. Даруването и закичването бе не само на лекарката, д-р Николова бе подготвила за всички дами - от персонала и домуващите цветя и дарове. Богата бе и почерпката - всяка от дамите бе донесла по нещо свое, а д-р Николова доказа, че е и отличен кулинар - нейни бяха няколко от сладките и солени тестени произведения.

        Възрастните жени разказаха своите спомени как се е празнувало някога този почитан от жените празник. Радостта им, че д-р Николова и дамите, работещи в Защитеното жилище, са се сетили да ги съберат по този чудесен повод, бе безкрайна. И всички заедно се веселиха до късния следобед.

        В две от най-големите села на общината -  Мамарчево и Стефан Караджово също отбелязаха Бабинден с общоселско и задружно веселие. Празненствата бяха организирани от читалищата, а средствата бяха осигурени от общинското ръководство.

       В село Стефан Караджово секретарят на читалище „Стефан Караджа - 1904 г." Галина Канева събра дамите от селото в залата на пенсионерския клуб. Ритуалът с поливането бе изпълнен - в ролята на „бабата" влезе най-възрастната присъстваща жена - Мария Никова, присъства и медицинско лице - Кръстина Георгиева. Дамите от всички възрасти от селото дружно се повеселиха и спазиха и тази година традицията - да почетат Бабинден.

      И в Мамарчево бе почетена традицията на Бабинден и тази година. Организацията бе от НЧ „Светлина - 1928 г." Читалищният секретар Руска Ленгерова направи чудесната организация и събра жените от селото да се повеселят . И тук ритуалът бе изпълнен и традициите бяха спазени. Веселиха се до късния следобед, с настроение, разговори, песни и танци. Разделиха се с уговорката да се срещнат на следващия празник. Въпреки че в село Мамарчево хората са много задружни и се събират често, дори ежедневно и без повод. Посещават и възрастните хора в Центъра за настаняване от семеен тип, за да не се чувстват самотни и да повдигнат духа ми, не пропускат да ги направят съпричастни и на празниците.

        Нека все така празниците ни събират заедно, за да усещаме неповторимия им аромат! Тържества, които допълват всеки път колорита на живота - с нови багри и вълнения. 

  •