Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кариера в Малко Шарково няма да има, бе крайното решение на Административен съд – Стара Загора

27 Март 2018

Кариера в Малко Шарково няма да има, бе крайното решение на Административен съд - Стара Загора

 

Лора Величкова

 

 

Административен съд - Стара Загора отхвърли като неоснователна жалбата на „ЕЛИМАР" ООД - София и „МИНЕРА-ММ" ООД - София против решение по оценка на въздействието върху околната среда (№ 6-4/2016 от 15.07. 2016) на директора на РИОСВ - Стара Загора, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение "Добив на индустриални минерали - габродиоритови порфирити и базалти от площ "Болярка", находище Болярка" в землището на с. Малко Шарково, община Болярово, област Ямбол.

         Това е радващата новина за жителите на община Болярово, село Малко Шарково, природозащитниците и обществеността и краят на една дългогодишна сага. Кариера край Малко Шарково няма да има, справедливостта възтържествува!

     Преди три години, на 24 август 2015 година на площада в село Малко Шарково бе проведено обществено обсъждане на инвестиционно предложение и тогава общинският кмет Христо Христов, цялата общинска администрация, председателят на Общински съвет - Болярово (заедно с всички общински съветници), кметът на село Малко Шарково Тодорка Метаксова (и всички жители на селото), жителите на община Болярово и природозащитници заявиха открито, че няма да допуснат това на територията на селото и общината ни. Общинският кмет Христо Христов заяви тогава, а и неведнъж, че докато той е кмет, няма да допусне това да се случи, независимо какви форми на протест ще са принудени жителите да предприемат.

          На 13 март 2018 година от Административен съд - Стара Загора до кмета на община Болярово бе изпратено официално Решение №94 от 26.04. 2017 г. (постановено по адм. Дело №341/2016 г., по описа на Административен съд - Стара Загора), влязло в законна сила от 07.03.2018 г., ведно с препис от Решение № 2900/07.03. 2018 г. постановено по административно дело № 6884/2017 г. по описа на ВАС-София.

          Дълга и оспорвана бе битката в съда с представителите на двете фирми, застрашаващи спокойствието и чистата околна среда на общината ни. Започнала преди три години, минала пред десетки съдебни спорове и жалби, но в крайна сметка решила се положително за жителите на общината ни, на село Малко Шарково, флората и фауната ни. С тази добра новина, при получаването на решението, общинският кмет зарадва жителите на село Малко Шарково. Чрез страниците на вестника тя ще достигне до многобройните читатели, не само живеещи на територията на общината ни, но и милеещите за родния край и вярващи в доброто и справедливостта.

 

 

 

 

  •