Начало » Новини » Новинa
Актуално
Чешма да съградиш – благодат навеки да дариш

10 Април 2018

 

Чешма да съградиш - благодат навеки да дариш

Бинка Величкова

             „Времето тъй бързо отминава, ама съграденото остава..." Тези стихове на поета Матей Шопкин звъннаха в душата ми на 8 април 2018 г. (Великден), присъствайки а едно вълнуващо събитие в с. Стефан Караджово. На този ден, след тържествената литургия, отслужена от отец Димитър Ингов в старинния църковен храм „Успение Богородично", бе осветена и чешмата в църковния двор. Тя е дарение за църквата и хората тук от един млад човек - Стойко Тодоров Тодоров, роден и отраснал в селото. Удоволствие бе за мене че се оказа мой ученик. Не го познах в началото на разговора ни, но той ми припомни отминалите си ученически години. Тихото и скромно момче бе станало мъж - с весели очи, приятен глас и благородно излъчване. Придружаваше го чаровното му синче - второкласникът Тошко. Седяхме на пейката, направена в непосредствена близост до чешмата - белокаменна и тя като нея, зидана също с любов. А младият майстор Минчо Иванов се усмихваше някак стеснително почти, мълчаливо и ведро...

            На освещаването присъстваха кметът на общината Христо Христов, придружен от Нина Терзиева, заместник-кмет, както и кметът на селото Тодор Куртев. Жители и многобройни гости на селото бяха изпълнили обширния църковен двор, с развълнувани и празнично оживени лица. С топлота ги приветства г-н Христов, подчертавайки смисъла а този благороден, щедър жест, и то на личен ден - Великден.

           Даден бе и курбан за здраве и благоденствие на хората. Животните са дар от друг млад и щедър местен човек -  г-н Дамян Георгиев.

            Реди да си тръгна застанах отново пред масивната чешма, с надпис: „Дар от Стойко Тодоров Тодоров з църквата и родното му село Стефан Караджово. Изградил: Минчо Иванов." Ще минат още много, много години. О дареното и съграденото ще остане. Ще напомня на синовете и внуците на дарителя за неговото сърце, пулсирало с обич към родното място и хората тук. За духовната му извисеност, чужда на суетата и славолюбието, съизмерима единствено с опазеното родолюбие. Нека и занапред умножаваме доброто - именно това е посланието на хора като него!


 

  •