Начало » Новини » Новинa
Актуално
Златен медал за мъжката певческа група към НЧ „Възраждане – 1912 г.“ – град Болярово от международен фолклорен фестивал в Свиленград

12 Юни 2018

Златен медал за мъжката певческа група към НЧ „Възраждане - 1912 г." - град Болярово от международен фолклорен фестивал в Свиленград

        Златен медал и парична награда получи заслужено мъжката певческа група при НЧ „Възраждане - 1912 г." - град Болярово с ръководител Мария Христова от участието си на Тринадесетия международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници" в град Свиленград.

       Това е първото участие на група от общината във фестивала, чиято цел е съхранение и популяризиране на българските фолклор и традиции с престижно жури в състав: председател професор Милчо Василев (ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - гр. Пловдив) и членове - Стефан Йорданов (асистент в катедра „Хореография" и ръководител на щатен танцов състав на Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ - гр.Пловдив) и представител на община Свиленград.

       Мъжката певческа група очарова жури и публика и с невероятните си изпълнения на трите песни: „Прочу се Странджа планина", „Ах, да знаеш, стара ле мале" и „Залюбила е Марийка". Сред общо близо хиляда участници в тредневния фестивал, момчетата от Болярово определено се открояваха от останалите групи и предизвикваха интерес: младите мъже със синхронни гласове и оригинални носии.

        Заедно с фолклорния фестивал, тази година се проведе и за първи път фестивал на балканската култура и кулинария „Свиленград Мези"на територията на парк „Младежки". Фестивалът бе комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития - зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.

 

  •