Начало » Новини » Новинa
Актуално
Историческите послания на Съединението

6 Септември 2018

 

Историческите послания на Съединението

 

 

                                    Уважаеми жители на община Болярово,

 

         Преди 133 години разделената ни на Княжество България и Източна Румелия родина намери морални сили отново да бъде обединена. След недалновидните решения на Берлинския конгрес това наложено разпокъсване на страната поражда естествено негодувание сред всички българи. Около 800 хиляди наши сънародници се оказват в пределите на областта Тракия, назована Източна Румелия, с територия 33 хиляди кв. км. и столица Пловдив. Но брожението за присъединяване към Княжеството все повече се засилва. Кротката примиреност с новосъздадената изкуствена географска подялба бързо се заменя с тайни исторически действия, целящи възстановяване на целостта на отечеството.

         И 1885 г. този национален въпрос е решен. Съединението трябва да е една от най-достойните страници в българската история; мъдър държавнически акт, подкрепен масово от населението. А видни личности на историческия небосклон като Захари Стоянов, майор Данаил Николаев, Продан Тишков (Чардафон), майор Рачо Николов и още много достойни дейци завинаги свързаха имената си с това свято българско дело. Историята е увековечила и заслугата на княз Александър Батенберг  като обединител и далновиден държавник.

       За нас, днешните българи, Съединението трябва да бъде незабравим исторически урок, чиито поуки и послания са ни толкова нужни!

       Не дребнави политически скандали и международни боричкания са необходими на България, а задружен труд за нейния настоящ и бъдещ просперитет! Ако сме единни и отстояваме всеобща национална кауза, и Европа, и светът ще ни уважават повече. Защото остава вечна максимата, че съединението прави силата!

 

      Честит празник!

 

 

       Христо Христов, кмет на община Болярово


 

  •