Начало » Новини » Новинa
Актуално
Народни представители обсъждат новата визия за България с хората от община Болярово

22 Ноември 2018

Н

Народни представители обсъждат новата визия за България с хората от община Болярово

 

 

        На 21 ноември 2018 година част от народните представители на социалистите бяха на срещи с населението на община Болярово. На част от срещите присъства и лидерът на социалистите и председател на парламентарната група Корнелия Нинова. Целта на срещите, които не са приключили и ще продължават по населените места на общината, бе не само да представят проекта „Визия за България", но да съберат мнения и предложения, за да допълнят тази визия, която да стане основа на платформа за бъдещето на страната ни, формирана от българския народ.

       Срещата в град Болярово бе основно със земеделци и животновъди, но имаше и млади хора, представители на други сфери. Животновъдите, в това число и много голяма част от пострадалите, чиито животни бяха унищожени, бяха от цялата община.

       Гост на срещата бяха народните представители: проф. Светла Бъчварова, Радослав Стойчев и Даниел Йорданов. Основно специалисти в сектора земеделие, но бяха готови да отговарят и на други въпроси и да запишат предложенията за обсъждане на Национален съвет и съответно предстоящия конгрес на Левицата.

       Професор Бъчварова, добре позната на нашите земеделци, представи накратко проекта за визията, наблягайки на  икономиката и в частност секторите, в които нашата община и присъстващите основно работят: земеделие и животновъдство. Тя не скри съчувствието си и с огорчение призна,че е потресена, че се опитаха да отнемат голяма част от поминъка на хората - животните им, и съответно обвързаните с това пасища, земеделски култури, и то без до днес да дадат ясен и точен отговор - как и защо се стигна до това и най-основното: какво предстои. Тя ясно заяви,че забраната за подновяване на отглеждането на овце и кози е до 15 декември тази година и тя и колегите й още на следващия ден ще попитат Дамян Илиев или министъра: а оттук накъде и какво ще се случва с тези хора? Ще се върнат с отговори, обеща специалистката.

       Сред присъстващите беше и Ани Петрова, която питаше същото: докога ще продължава това? Здрави животни на оборен режим от юли и в неизвестност за съдбата си. Хората, чиито животни вече бяха избити твърдо бранят нейните, но питаха как и защо да плащат осигуровки и данъци, с какво - парите от обезщетенията нали са да си вземат нови животни? Кога ще могат, ако изобщо имат пари и се престрашат отново?!

Въпроси към депутатите имаше и за увеличението на пенсиите, което е заложено в платформата - социалистите ще настояват хората със стаж да не се приравняват с останалите - едва успели да вземат социални пенсии.

Кметът на общината Христо Христов сподели един от най-големите проблеми - поредното закриване на Общинската служба „Земеделие", което не само по негово мнение е тенденциозно, защото общината има повече земеделски производители от Елхово, където е службата, чийто клон с две местни момичета е Болярово.

      Други проблеми, които откроиха той и заместник-кметът госпожа Терзиева, бяха инфраструктурата: пътища, водопроводи и невъзможността да се кандидатства по проекти поради брой жители. Това налага да се отклоняват средства от общинския бюджет, за да може поне донякъде да се подобрят тези жизнено необходими за населението нужди.

     Има ли изобщо някаква възможност да стане държавно делегирана дейност и другия Център за настаняване от семеен тип, попита управителката на центровете Миряна Иванова, допълнена от г-н Христов, който разясни колко струва на общината и това и колко пъти е подавана молба към Социалното министерство.

  Адвокатът на общината Г. Дженков също взе отношение по най-болната тема: на какво основание се унищожиха животните на хората и кога ще се потърси отговорност от г-н Дамян Илиев (изп. директор на БАБХ).

       Срещи с населението бяха проведени и в селата Попово, Шарково и Малко Шарково.

        В Попово народният представител Димитър Георгиев, в присъствието на кмета на селото Ангел Апостолов и социалистът от боляровската партийна организация Жельо Желев, разясни визията на БСП и изслуша мненията на хората. Основно те засягаха проблемите в здравеопазването, заложени вече във визията. Ниските доходи също тежат на поповци - пенсиите, с които не успяват да покрият нуждите си, безработицата и разбира се - увеличението на минималните осигуровки на земеделските производители - единствената почти възможност за препитание на по-младите.

        В село Малко Шарково общинският кмет представи гостите: народният представител от Ямболска област Кристиан Вигенин и Корнелия Нинова, лидер на партията. Тя призова хората да не се отчайват, изход има и е нужно единствено малко търпение и голяма активност. Посочвайки проблемите и предложенията си, те чертаят своята визия - тази на обикновения жител на страната, и трябва да бъдат чути.

        Господин Вигенин резюмира цялата визия, залагайки на евентуалното бъдещо решение на проблемите, разбира се - с подкрепата на всеки един, избирайки кой и как да управлява страната в бъдеще.

       Кметът на общината също постави определени проблеми и отговори на част от въпросите на малкошарковци.

        Много емоционална, но и тъжна бе срещата с жителите на село Шарково. За пореден път госпожа Нинова и господин Вигенин идват при хората, останали без своите животни - тъжни и сломени и продължаващи да задават въпроси. Това направиха и тази вечер - в присъствието на общинския кмет Христо Христов и този на селото - младия Иван Апостолов. Семейство Панайотови, сломени, питаха : какво ще се случи с тях, след като го няма стадото, на чието създаване са отдали над 20 години? Защо  да плащат осигуровки и данъци, като нямат дейност и с какво?

       Един от животновъдите, както и пастирът на селото сподели,че ще се принуди да се изсели, няма работа и алтернатива за тях тук вече. Ще търсят такива в друг, далечен край и ще се молят там да не се случи същото.

       Корнелия Нинова напомни,че е обещала да се върне и го прави. Тя беше с тях в най-трудните и тежки моменти, не е забравила трагедията и няма да ги остави. „Убиха животните без причина, съсипаха живота на хората и забравиха, но ние не сме. Виновните ще носят отговорност!" - бе категорична лидерът на БСП. Кристиан Вигенин, като депутат от региона, ще зададе въпрос на Порожанов. Лично г-жа Нинова ще ги покани в парламента и ще осигури адвокат, за да помогне да си търсят правата и по съдебен ред. Няма да ги остави в бедата им. „Бях с тях, когато пазехме стадото на баба Дора. Сега отново съм тук. Никой вече не се сеща за трагедията на земеделските стопани в региона."- това заяви след срещите в община Болярово лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изслуша хората, които споделиха, че са забравени от институциите, от политиците, от всички. Че са принудени да плащат задълженията си по кредити, без да имат някаква възможност, след като им избиха животните.  „Все още има карантина, не се знае докога ще бъде тя, кога ще бъде свалена, нито какво следва, а нито едно животно, вече пети месец, не е умряло от чума"- коментира председателят на БСП.

       Финалната среща в общината бе, разбира се, с баба Дора. Изстрадалата жена онемя, когато видя на прага изненадващата гостенка. Тя е знаела,че някога ще се върне, както е обещала, но не е очаквала,че толкова скоро и отново ще я посрещне тъжна. Питайки я как е, баба Дора продължаваше да повтаря: „Избиха ми здрави козички, обещаха да ми дадат 100 нови. Не са ми дали и една. Обещаха ми, един човек от Софийско ми писа дори писмо, че ще ми даде коза с яренца. Те вече също станаха козички - растат, а на нас нали не ни дават да имаме пак животни. Кога ще ни дадат, кажи ми? " - питаше баба Дора.

      Депутатите ще продължават да търсят решение, да задават въпроси, да чакат. И след 15 декември ще се върнат с някакви отговори, надява се общинският кмет, който също ежедневно е питан от жителите и основно животновъдите на общината: а сега накъде, ние какво да правим?

       Продължават и срещите на депутатите-социалисти с хората, търсейки оптимални решения за бъдещето на България. Надеждата също остава...

 

 

 

  •