Начало » Новини » Новинa
Актуално
Информационни срещи във Воден и Болярово за представяне на „Tур Странджа“

13 Февруари 2019

Информационни срещи във Воден и Болярово за представяне на „Tур Странджа"

 

 

           На 12 февруари 2019 година в село Воден и в общинския център Болярово, пред заинтересованите жители на общината, бе представен многодневия маршрут „Тур Странджа".

          Главният експерт „Хуманитарни дейности" Кольо Пехливанов представи пред аудиторията г-н Владимир Димитров от град Бургас, председател на сдружение „Зелена Странджа". Той разказа на посетилите информационната среща подробности за „Тур Странджа". От думите и презентацията му стана ясно,че това е многодневен маршрут през цялата територия на българската част от Странджа планина, предназначен за самостоятелни или групово организирани туристи. Началото му е от кея на река Тунджа в градския парк на град Елхово и завършва на края на Мостика в пристанището на град Ахтопол. „Тур Странджа" е дълъг 180 км и може да бъде изминат пеша за 9-10 дни или с колело за 3-4 дни.

          Трасето следва съществуващи междуселски и горски пътища, като свързва 17 населени места, уникални забележителности и съхранена природа по най-логичния и лесен за преодоляване начин. Трайна туристическа маркировка на маршрута в момента се поставя, използват се метални табели с надпис „Тур Странджа", по-малки шаблони с формата на буква "А" от импрегнирана дървена плоскост и изрисувани върху асфалт стрелки с форма на "А", указващи посоката на движение. Маркировката е със светлоотразително фолио, за да се вижда и вечер.

         Туристите сами избират как, кога, за колко време и с кой да преминат „Тур Странджа" според личното си свободно време, интереси и физически възможности. Цялата необходима информация за забележителностите, възможните места за настаняване, хранене и туристически атракции по трасето на „Тур Странджа" и в близост до него, а също и GPS трак, ще бъде публикувана и ще се допълва на сайта www.tourstrandja.bg.

       „Тур Странджа" е идея и се реализира от сдружение „Зелена Странджа" с председател Владимир Димитров от град Бургас, както и със съдействието на много местни хора и заинтересовани туристи от цялата страна. За маркирането и популяризирането на маршрута огромен принос има Сдружение "Клуб Зонта - Бургас".

        Идеята е да се стигне от река Тунджа до Черно море. От Елхово до Ахтопол - пеша за 10 дни или с колело за 3 дни, 180 км през цяла Странджа, преминавайки 15 села и 2 града. Възможност да се наслаждаваш на  спокойствието и хармонията на съхранената  дива природа, многобройни забележителности, запазен бит и фолклор.

        Тази идея може да помогне и икономически на района. Община Болярово е част от този маршрут (преминава през селата Ситово, Шарково, Воден, Горска поляна). Това означава,че туристите може да се възползват от различни услуги в района: от настаняване в къщи за гости до пазаруване в търговски обекти, хранене в заведения, закупуване на местни произведения (хранителни продукти и сувенири). Развиването на тази идея, за която ще се търси съдействие на общините, ще има възращаемост именно по този начин - в помощ на поминъка на населението и като цяло на икономиката в региона.

 

 

  •