Начало » Новини » Новинa
Актуално
„Вила Ямбол“ е българската изба с най-много медали на световен конкурс – шест сребърни и два златни

19 Март 2019

„Вила Ямбол" е българската изба с най-много медали на световен конкурс - шест сребърни и два златни

 

Сребърно отличие за тероарното вино  от  лозовите масиви в община Болярово

 

Винената серия „Kabile" на „Вила Ямбол" спечели най-много медали от родните изби на световния конкурс „Vinalies Internationales". Тази година в състезанието участваха 45 държави с изпратени 3340 проби. Наградените вина са общо 1002. От тях 17 са български. Абсолютен рекордьор по призове през 2019 година е серията на „Kabile" на „Вила Ямбол". Два са златни - за „Kabile sira -2017"  и  „Kabile Merlot & Cabernet Sauvignon" (Мерло и Совинюьон) - 2016 г.

Интересно е, че марката е кръстена на античния древен град Кабиле, чиито останки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона. На етикета на вината е изобразена богинята Кибела, която е смятана за покровителка на природните сили.

Пет от сребърните медали са отново от тази серия: за розето, за „Мерло резерва", „Каберне Совиньон резерва", за шардоне и "Мавруд и Каберне Совиньон". Другото сребърно отличие е за тероарното вино на „Вила Ямбол" от микрорайон Болярово от „Каберне Совиньон". Това прави за поредна година „Вила Ямбол" с най-много отличия в производството на родни напитки. През миналата година отличията за българки вина в Париж бяха 18, като най-голям брой отново грабна тази изба. 

  •