Начало » Новини » Новинa
Актуално
Община Болярово бе домакин на Кръгла маса на тема „Трангранично сътрудничество между Република България и Република Турция в областта на сигурността: добри практики, възможности и перспективи“

29 Март 2019

Община Болярово бе домакин на Кръгла маса на тема „Трангранично сътрудничество между Република България и Република Турция в областта на сигурността: добри практики, възможности и перспективи"

 

            На 28 март 2019 година в залата на НЧ „Възраждане - 1912 г." - град Болярово бе проведено научно-практическо мероприятие, под ръководството на Института по информация и сигурност към Университета по библиотекознание и информационни технологии. Кръглата маса на тема „Трангранично сътрудничество между Република България и Република Турция в областта на сигурността: добри практики, възможности и перспективи" бе открита от проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ и директор на Института по информация и сигурност.

           Той приветства всички присъстващи и представи официалните гости на научния форум: Васил Вълчев ( генерален консул на Република Турция в Одрин), кметовете на трите общини: Христо Христов (на общината-домакин на събитието - Болярово), Илиян Янчев (община Малко Търново), Петър Киров (община Елхово), комисар Деян Моллов (директор на Регионална дирекция Гранична полиция - Елхово).

           На събитието присъстваше и ректорът на УниБИТ проф. Ирена Петева, както и голяма част от академичната общност на университета, заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева, директорът на Регионалния исторически музей - Ямбол Стефан Бакърджиев.

           Професор Денчев разказа накратко за добрите практики в транграничното сътрудничество. Той напомни, че с тримата присъстващи кметове на граничните общини има удоволствието да работи и по линия на Международен Югоизточен летен университет, чиято цел е именно да засили сътрудничеството между Университет по библиотекознание и информационни технологии и малките погранични общини от Югоизточна България - Болярово, Елхово и Малко Търново. Той се създава въз основа на решение на Академичния съвет на УниБИТ от 27 октомври 2014 г. Вследствие на идеята за укрепване на съвместното сътрудничеството и обединяването на усилия за осъществяване на различни дейности в областта на науката, културата и туризма, на 15 май 2015 година между Ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. д.ик.н. Стоян Денчев и кметовете Христо Христов (община Болярово), Петър Киров (община Елхово) и Илиян Янчев (община Малко Търново) бе подписан предварително съгласуван Меморандум за сътрудничество и партньорство. Неговата цел е да се укрепят добрите връзки между четирите институции, да се създадат възможности за по-добра съвместна работа в посока към изграждане на съвременни и модерни стратегии за стимулиране и развитие на образованието в Република България чрез реализирането на научни и приложни изследвания в различни области на човешката дейност. Благодарение на това за първи път стартира Международен Югоизточен летен университет (МЮЛУ) през лятото на 2015 г. Основен организатор и ръководител на летните експедиции по територията на трите общини е гл.ас.д-р Диана Стоянова.

         Професор Денчев даде думата на домакина - кметът на община Болярово Христо Христов. Господин Христов също приветства множеството присъстващи, уважили събитието, чийто домакин има част да е община Болярово и разказа с гордост за работата на общината с турските общини по редица проекти, за доброто партньорство с УниБИТ. Не е малък опитът на общината в областта на трансграничните проекти, много е направено - не само в областта на културата, но и много още предстои - като дългоочакваната реставрация на разкопките край село Воден, по които студентите на УниБИТ, съвместно с представители на РИМ-Ямбол от години работят съвместно. Той използва възможността да се обърне към консула и представителите на Министерството на културата за помощ. Да се даде шанс на един проект, разработен съвместно от представителите на граничните общини, подобен на някогашния „Странджа-Сакар", в който има заложени много възможности за всички тях.

           За добрите практики, но и негативните страни на живота в гранична, запустяваща община, говори и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. Не без гордост той изтъкна невероятните възможности за проекти в областта на културата в това приказно кътче, в сърцето на Странджа. Но за жалост, както и колегата му г-н Христов сподели, трудно се дава шанс на малките гранични общини, почти невъзможно е да се класират при подаването и одобрението на проекти - основно поради малкия брой жители. На тяхна територия е природен парк „Странджа", историческия музей „Проф. Александър Фол", уникални са природните и културни забележителности на общината, възможностите за туризъм, но рядко се дава шанс за класиране в проекти, по които да се работи, общината разчита предимно на собствени средства и спонсори.

           Кметът на община Елхово сподели също с нескрита гордост за множеството проекти, включително и трансгранични, по които от години се работи и се стремят да подобряват инфраструктурата и качеството на живот. Със студентите в последните години община Елхово работи по линия на Етнографско-историческия музей. Който също е гордост на града и общината.

           Комисар Моллов също сподели за добрите практики, разказа на присъстващите за работата по охраната на държавната граница и добрата координация с институциите и турските представители. Ежемесечно се събират комисии с представители от различни институции на двете държави, включително и кметовете на общините, обсъждат въпросите по охраната на държавната граница. Сериозните проблеми с овладяването на мигранската криза и плод на общи усилия на всички тях, завърши комисар Деян Моллов, подчертавайки колко е важно да има сътрудничество между институциите и силите на сигурността в двете държави.

           Преди да даде думата на консула в Одрин, проф. Денчев прочете три поздравителни адреса - от кметовете на Къркларели и Одрин и на преподавател в университета в Истанбул.

           Васил Вълчев сподели възхищението си от настоящите българо-турски отношения във всички сфери - включително и на академично ниво. Спомни си колко трудно е било в началото и как сега се радва на постигнатите, макар и трудно резултати и винаги е готов да съдейства за коквото е нужно, увери той присъстващите кметове и преподаватели. Д- р Пламен Теодосиев, бивш консул в Истанбул и Одрин, също сподели своите впечатления от дипломатическите отношения между двете страни и постигнатото в културната сфера - възстановяването на църкви и читалища извън границата на родината ни, в Република Турция.

          Доцент Венцислав Велев, съветник на министъра на културата също изрази задоволството си от постигнатото - като възстановяването на първото читалище в Одрин и други добри практики.

           Генерал Манев също взе отношение по отношение на българо-турските отношения и добрите практики в сферата на сигурността. Доктор Стоянова разказа да дългогодишната изследователска дейност на студентите от УниБИТ от двете страни на границата на Странджа и завърши с извода, че границите трябва да са между държавите, а не между хората.

          Въпроси бяха поставени от студенти и други присъстващи към кметовете на общините и техните виждания за бъдещето на тези гранични региони, а след закриването на мероприятието от ректора на УниБИТ проф Петева, присъстващите разгледаха изложените експонати от РИМ - Ямбол във фоайето на читалището, предоставени специално от директора на музея г-н Бакърджиев.

 

 

  •