Начало » Новини » Новинa
Актуално
Надграждащо обучение от немски специалисти в ДПЛУИ – с. Малко Шарково

8 Април 2019

Надграждащо обучение от немски специалисти в ДПЛУИ - с. Малко Шарково

 

  В седмицата 1-5 април 2019 година, немските специалисти Удо Хаймбюргер (клиничен психолог) и Елизабет Томе (музикален терапевт) посетиха за пореден път Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Малко Шарково и Защитеното жилище за възрастни в град Болярово. Целта бе надграждащо обучение на база проведените до този момент със съдействието на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания-Кьолн (с председател на Управителния съвет Паул Хайдрих).

           Клиничният психолог Удо Хаймбюргер е добре познат на персонала и домуващите. С тях той работи от дълго време и е пряк наблюдател на проблемите в тази област. Има иновативни идеи, много добър, по негово мнение е от методът с видеозаснемането и наблюдението и обсъждането на действията след това. Именно това дава  положителни резултати. Такива вижда и сред персонала в Малко Шарково и Защитеното жилище в Болярово, а и сред самите домуващи.

           Елизабет Томе също вече е провеждала съвместни семинари с г-н Хаймбюргер и добре позната. Тя е музикален терапевт, акцент в работата й е трудотерапия чрез музика или други занимания, свързани и с фината моторика.

           Ползотворна бе работата им и този път. Те направиха няколко видеозаснемания, като после обсъдиха с персонала и домуващите положителните неща, които се виждат и това спомогна за надграждането на усвоеното при предишните посещения и занимания. Специалистите споделиха с директора на дома Дафина Георгиева, че са доволни от свършеното и постигнатото. Обещаха следващото посещение да е през есента и благодариха за гостоприемството и успешната съвместна работа.

 

 

 

 

 

 

  •