Начало » Новини » Новинa
Актуално
Представители на община Болярово взеха участие в среща за бъдещето на европейските селски райони в град Вимианцо, Испания

9 Април 2019

Представители на община Болярово взеха участие в среща за бъдещето на европейските селски райони в град Вимианцо, Испания

 

Кметът и заместник-кметът на община Болярово присъстваха на първото международно събитие, което се проведе в рамките на проект „#ЕuSAVE" Срещата се проведе в община Вимианцо - Испания, която е водещ партньор по проекта.

През периода 03-05 април 2019 година представители на 7 селски общини от различни краища на ЕС обсъдиха предизвикателствата, пред които са поставени, като: обезлюдяване, застаряване на населението, липса на възможности за работа на младите хора, отдалеченост от големите населени места. В същото време точно тези населени места имат съхранена природа, традиции, културно наследство. Всички участници се съгласиха, че валоризацията на културно-историческото наследство - материално и нематериално, е възможността да се преодолеят все повече задълбочаващите се демографски проблеми.

Развитието на туристически атракции, които имат възможност да създадат устойчиво местно развитие, е сложен процес. Ето защо, обединени заедно, представителите на малките /под 10 000 души/ местни общности ще идентифицират добри практики, ще изготвят  съвместни стратегии.

Представената на събитието чрез мултимедия информация за община Болярово предизвика интерес сред присъстващите, както и желание да посетят общината и на място да се запознаят с нея.

За всички участници, представители на общини и обединения на общини от Италия, Португалия, Латвия, България, Белгия и Хърватия, домакините организираха посещения на културно-историческото и природно наследство на красивия район на област Галисия, към който принадлежи и община Вимианцо.

Проектът ще се изпълнява в периода януари 2019 - декември 2020 година. 

  •