Начало » Новини » Новинa
Актуално
Ромският празник в община Болярово – весел и колоритен

9 Април 2019

Ромският празник в община Болярово - весел и колоритен

 

 

           Международният ден на ромите - 8 април- е дата, която се отбелязва редовно в община Болярово. Тачен и почитан празник е, защото тук хората никога не са били делени на етноси, нито по друг признак, всички живеят, учат, работят и празнуват заедно. Това е било винаги едно от нещата, на които се е държало не само на ниво общинско ръководство, но и като цяло във взаимоотношенията между жителите на общината.

           В общинския център празникът бе особено забавен и колоритен. Бе организиран и уважен от цялото общинско ръководство: кметът на общината Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят Мария Чанева. С присъствието си уважи събитието и председателя на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков.

           Водещият - Кольо Пехливанов (главен експерт „Хуманитарни дейности") представи гостите и приветства всички роми с техния празник, включително и на техния език! След това даде думата на кмета на общината, който сподели колко се радва да е сред тях и днес. Ромите са част от нашия живот, заедно живият, работят и се веселят, подчерта общинският кмет. Винаги се е търсело начин да им се помага - да им се дава работа, да се подпомагат, да осигуряват нормален живот на децата им (обучението - училище и детска градина, храна, превоз - всичко е поето от общината). Господин Христов поднесе сувенири на всички ромски представители, навършващи кръгла годишнина праз настоящата година. Всички наградени се хванаха на едно право българско хоро.

           Друга изненада за всички присъстващи бе ромския танц в изпълнение на техните деца - колоритните и красиви танцьорки, в разноцветни костюми, раздвижиха атмосферата и предизвикаха заслужени аплодисменти за красотата и таланта си! Прекрасните Йорданка, Емилия, Сияна и Алисия получиха заслужени награди от председателя на Общински съвет - Болярово Атанас Дженков. Господин Дженков също използва случая да отправи своите пожелания към празнуващите и да им пожелае да са винаги здрави и още дълго да празнуват по много поводи заедно.

           След артистичното им изпълнение бе ред на друга изненада за публиката - водещият обяви участниците, които с красота, качества и талант ще се борят за приза „Мис Ромка" и „Мистър Ром". Петима младежа и шест девойки се явиха на кастинга: Величко Божанов Величков, Георги Иванов Михайлов, Даниел Асенов Иванов, Емил Иванов Михайлов, Асен Гинков Асенов от младежите и Сийка Илиева Желязкова, Михаела Минчева Иванова, Пламена Гошева Иванова, Донка Василева Иванова, Катя Гочева Иванова и Катя Господинова Георгиева от девойките.

           Пред избраното жури от публиката: Георги Иванов, Христо Демирев и Величка Минкова, участниците дефилираха, танцуваха, отговаряха на въпроси и демонстрираха умения и артистичност. Труден бе избора, защото всички деца бяха прекрасни. Много оспорвана бе надпреварата и след няколко допълнителни кръга участниците бяха наградени. Лентите и призовете на момчетата бяха връчени от заместник-кметът Нина Терзиева. Трети при мъжете остана Георги Михайлов. Второто място бе за Емил Михайлов. А призът „Мистър Ром" абсолютно заслужено получи Величко Величков. При девойките третото място бе за прекрасната Пламена Иванова, второто място грабна фината Михаела Иванова, а короната постави общинския кмет на главата на Сийка Желязкова, която стана „Мис Ромка" за 2019 година след оспорваната надпревара.

           С много танци, песни и поздрави продължи тържеството. Малката Йоана поздрави присъстващите представители на общинското ръководство и специално кмета господин Христов с изпълнение на народна песен. Представителят на ромите - Асен Иванов, също не пропусна да пожелае на своите близки и приятели да са винаги здрави, все така усмихнати и да продължат да се събират по хубави поводи.

          Вълнуващ и изпълнен с много положителни емоции бе и празникът в село Стефан Караджово. Новоназначеният кмет Митко Димитров отправи поздрав към своите жители на селото от ромски произход, които уважиха поканата му за празника в тази топла пролетна вечер. Сред тях, както винаги, бе и младата Галина Канева, представител на читалището и деен участник в организацията на всички събития. Празникът честити и общинският кмет Христо Христов, който също уважи празника им и сподели колко се радва да е част от това весело тържество. Винаги са намирали начин да откликват на техните проблеми и да помагат, никога не са делени по етнос, религия и други признаци, подчерта г-н Христов. А пролетният дългоочакван дъжд, той определи като добър знак - не само защото те са добри хора, а и за селото и региона, които се препитават основно със земеделие. После поведе първото хоро и пожела весела празнична нощ на караджовските усмихнати и мили роми.

          Своя празник по традиция отбелязаха и поповските роми. Кметът на селото Ангел Апостолов отправи своя поздрав към тях, от свое име и от името на общинското ръководство и им пожела да са винаги така усмихнати, весели и дейни. Читалищният секретар Стоянка Джевизова също поздрави своите съселяни и се погрижи за тяхното добро настроение през целия празничен ден. Защото те го заслужават и НЧ „Н. Й. Вапцаров" - село Попово винаги е разчитало на голяма част от самодейците от ромски произход - талантливи музиканти, певици, танцьори. Весел и незабравим остана и техният празник, а за в бъдеще си пожелаха да се събират винаги така по хубави поводи!

          Желаем им го и ние! Дано! 

  •