Начало » Новини » Новинa
Актуално
Театрална постановка по повод честването на 115 годишни от създаването на НЧ „Стефан Караджа - 1904“

24 Май 2019

 

Театрална постановка по повод честването на 115 годишни от създаването на НЧ „Стефан Караджа - 1904"

 

 

 

Няколко са поводите, които се честват в село Стефан Караджово в навечерието на традиционния празник на селото - 24 май: 115 годишнината от създаването на НЧ „Стефан Караджа - 1904", 130 години от преименуването на селото, 179 години от рождението на Стефан Тодоров Димов (Караджата) и традиционния събор на селото.

Театралната постановка „Доктор" на Бранислав Нушич, представена от самодейците при НЧ „Развитие", бе част от мероприятията, с които се отбелязва годишнината на караджовското читалище.

Председателят на НЧ „Стефан Караджа - 1904 г." Красимира Николова поздрави присъстващите с празника на читалището и пожела още дълги години да е културен център и да продължи да развива богатата си дейност, носейки престижни награди и сплотявайки самодейците и населението.

Читалищният секретар - младата и инициативна Галина Канева също поздрави присъстващите с празника и проследи дейността на читалището от създаването му до днес. Читалището е било основано на 1 февруари 1904 година от 16 членове под първото си име „Пробуда". Имало е устав, който днес се съхранява в Държавен архив - Ямбол. Иван Карновски, който е учител по това време в селото, създава първата театрална трупа, в която са участвали учители от селото. В една от училищните стаи е била открита читалня и обособена сбирка от книги, предимно дарени от учителите.

В следващите десетилетия читалището получава подкрепа от местната управа за тържественото честване на празниците в селото и отбелязване на годишнини. Допълва се сбирката от книги и се привличат повече читатели. Читалището все повече се развива, обогатява културния живот и вече носи името на Стефан Караджа. През 1952 г. Министерството на комуналното стопанство и благоустройство отрежда старото основно училище за читалище с Акт №407 от 22 септември 1952 г. Най-силно развита читалищна дейност е регистрирана в периода 1968 г.- 1985 г. Сформиран е фолклорен ансамбъл с 48 жени,, който има участия и награди в различни мероприятия и събори. През 80-те години е сформирана и мъжка коледарска група. А през 90-те години настъпва период, в който няма певчески групи към читалището.

През 2006 година е сформирана певческа група „Извор" с ръководител Златка Тодорова. Тя съществува до 2016 година и има много награди и успехи. След отттеглянето на Златка Тодорова като ръководител, през 2017 година групата бе преименувана на „Тронска шевица" и ръководител става Атанас Тодоров. Следват също множество успехи и награди. Но и тази група се разпада и в момента няма певческа група.

Читалището организира културните дейности в селото, съвместно с кметството се отбелязват всички празници, запазени са обичаите. Библиотечната дейност е една от основните в читалището. Винаги е имала функцията на разпространяване и усвояване на информация, даване на нови знания, разширяване на познанията, осъществяване на социални контакти. През 1987 година библиотеката е преместена в новооткритата сграда, която се ползва и до днес. През годините библиотекари са били Стойна Михалева, Стойка Георгиева, Руска Димитрова. Библиотеката разполага с над 9 хиляди тома, абонамент на различни издания се правят ежегодно. Всички бележити дати се отбелязват чрез изработването на табла и кътове. През 2011 г. по проект „Глобални библиотеки" са доставени три компютъра, мултифункционално устройство, мултимедиен екран за прожекции и безплатен интернет достъп за потребителите.

Към читалището е разкрита битова къща-музейна сбирка „Стефан Караджа", обявена ат Националния институт на паметниците на културата за исторически паметник на културата с национално значение. В музейната сбирка са включени експонати, отразяващи бита на хората в миналото. В една от стаите се намират табла с родословното дърво на Стефан Караджа и снимки от неговия живот и дело. След обявена от читалището кампания се получиха дарения на различни старинни предмети от бита. Сред дарителите са: Димитър Пиперков (с. Момина църква), Христина Симеонова (град Болярово), Дора Карагьозова (град Елхово), Мара Минева (с. Оман), Димитър Дичев (с. Стефан Караджово). Кампанията продължава. През 2018 година, по време на провеждането на научната конференция във връзка с отбелязването на 150 години от гибелта на Стефан Караджа, „Ротари клуб" - град Нова Загора дари копие от пушката и знамето на националния герой, роден в селото за къщата-музей.

В края на отчета читалищният секретар призова съселяните си искрата, запалена преди 115 години от предците им, водени от желанието да съхранят народните традиции и да сплотят хората от селото, никога да не гасне!

Кметът на селото Димитър Стоянов Димитров също изказа благодарността си към читалищните дейци и ги поздрави с празника им. Той ги увери, че кметството и общинското ръководство ще продължат да помагат на културните дейци и ще бъдат винаги на разположение за дейностите и празниците в героичното село.

Гост на тържеството бе Кольо Пехливанов, главен експерт „Хуманитарни дейности". Той поздрави персонално читалищните деятели и поднесе поздравителен адрес и цветя от името на кмета на община Болярово Христо Христов, който е бил служебно възпрепятстван да присъства тази вечер. Господин Пехливанов представи и самодейците от Елхово към НЧ „Развитие". Със сантимент сподели, че неговата професионална кариера на актьор е започнала именно на сцената на Елховскиия театър при големия и незабравим режисьор Стойчо Стойчев.

Невероятната игра на самодейците под режисурата на доказалата се в годините Ивана Кърева, предизвика бурните аплодисменти на публиката. Представена чрез отличната игра под брилянтна режисура, комедията „Доктор" от Бранислав Нушич за пореден път доказа истината, че любовта може да победи всичко, а с пари не всичко се купува. Бурни аплодисменти и цветя получиха самодейците, а жителите и гостите на село Стефан Караджово си тръгнаха възхитени от поредното мероприятие, с което се отбелязва годишнината на читалището в навечерието на  празника на селото - 24 май!

  •