Начало » Новини » Новинa
Актуално
С концерт, светлинно шоу и заря завършиха честванията в село Стефан Караджово

24 Май 2019

С концерт, светлинно шоу и заря завършиха честванията в село Стефан Караджово

 

 

С концерт, светлинно шоу и заря завършиха честванията в село Стефан Караджово

 

На 23 май 2019 година (в навечерието на традиционния празник на селото - 24 май) бе финалното мероприятие от честванията на няколко годишнини в село Стефан Караджово: 115 години от създаването на НЧ „Стефан Караджа - 1904", 130 години от преименуването на селото, 179 години от рождението на Стефан Тодоров Димов (Караджата).

Проливен дъжд попречи на предвиденото честване на площада, но по никакъв начин не успя да помрачи празника на земляците на националния герой Стефан Караджа. С поднасяне на венци пред неговия паметник, който е най-големият в страната, започна тържеството. Венците бяха поднесени от името на общинското ръководство, от кметството и настоятелството на НЧ „Стефан Караджа", което отбелязва 115 години от създаването си.

Гости на това финално тържество след седмицата мероприятия по честванията бяха: кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет - Болярово Атанас Дженков, председателят на Регионален комитет „Стефан Караджа" - град Бургас - Кирил Ташев, общински съветници, кметове и кметски наместници, читалищни деятели и общественици.

След като водещият - Кольо Пехливанов (главен експерт „Хуманитарни дейности" към общината) представи гостите, той припомни на караджовци няколко факта, които са повод за гордост. Село Стефан Караджово е единственото селище в България, носещо това име; тук е първият паметник на легендарния войвода - паметна плоча, поставена от сестра му Търна през 1895 г.; в селото е най-старата православна църква в Странджанския край (построена през 1763 г.); тук са училището и читалището, носещи името на родения в селото, също носещо неговото име днес, революционер.

Към гостите, проследявайки накратко живота и делото на националния герой, се обърна кметът на селото Димитър Димитров. Той не скри гордостта си, че е потомък на този велик българин, както и радостта си, че тази вечер са дошли толкова хора - не само от селото и общината, но и от други градове, за да празнуват заедно  традиционния събор на селото, но и бележитите годишнини. Героят никога няма да бъде забравен, завърши той, а потомците му ще продължат да го славят и отбелязват годишнините от рождението и героичната му гибел, обеща тържествено караджовският кмет.

Към множеството гости се обърна и кметът на общината Христо Христов. Той поздрави караджовци с празниците им и връчи поздравителен адрес на кмета на селото по повод честването на годишнините. Винаги ще се гордеем, че сме земляци на този велик българин - Стефан Тодоров Димов - Караджата, завърши словото си  развълнуван господин Христов и пожела весело настроени на всички, уважили празника.

Дълбоко трогнат се обърна към присъстващите и Кирил Ташев, родом от селото, председател на регионален комитет „Стефан Караджа" - гр. Бургас, историк и автор на няколко книги за живота и делото на националния герой и за родното му село. Той сподели радостта си, че ежегодно от общината и кметството се организират чествания на Караджата и благодари, че никога няма да бъде забравен. Пожела също на съселяните си весел празник.

А за доброто настроение на празника се погрижиха оркестър „Комити" - Бургас с ръководител Ангел Иванов и солистка Ваня Грозева. Втора солистка бе Мирела Иванова.

Невероятен бе оркестърът, а множеството гости с радост се хващаха на хорото. Дори дъждът спря, за да може празникът да продължи с хоро на площада, непосредствено до паметника на Стефан Караджа.

Светлинно шоу, подготвено от Любослав Ценов, бе следващата изненада за жителите и гостите на селото, а финалът на програмата бе многоцветна, красива заря! Но тя не бе финал на празника, защото дори след полунощ караджовци не бързаха да се прибират от площада, а продължиха да се веселят. Защото това бе техният дългоочакван празник - все по-красив и блестящ! А следващата година ще е още по-грандиозен, защото ще се отбележи тържествено 180 години от рождението на националния герой Стефан Караджа!

  •