Начало » Новини » Новинa
Актуално
Гостуване в Лалапаша

19 Юли 2019

 

Гостуване в Лалапаша

 

        На 18 юли 2019 година кметът на община Болярово Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева и група студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии - град София, с ръководител гл. ас. д-р Диана Стоянова посетиха община Лалапаша (Република Турция). Там бяха любезно посрещнати от кмета на Лалапаша Исмаил Арслан и неговия екип.

       Домакинът, който започва своя първи мандат като кмет разказа за работата си в различни сфери и увери гостите, че с удоволствие ще продължи работата с тях по трансгранични проекти и ще се радва в най-скоро време да посети община Болярово, за да затвърди добрите си намерения за добросъседски отношения.

        Кметът на община Болярово Христо Христов разказа за работата на общината по актуални проекти, включително и международни и сподели задоволството си от дългогодишната работа по трансгранични такива, за него ще е не само полезно, но и приятно съвместната работа с турската община да продължи. Той и заместник-кметът поканиха господин Арслан и екипа му да бъдат гости на отбелязването на 45 години от обявяването на Болярово за град - на 7 септември 2019 година. За събитието е предвидена богата и разнообразна програма, а турските гости ще бъдат наистина добре дошли. Кметът на Лалапаша прие с радост поканата на българския си колега. Благодари сърдечно и за подаръка, поднесен му от кмета на община Болярово.

       Подарък от името на УниБИТ поднесе и д-р Диана Стоянова. Тя благодари за сърдечния прие и сподели, че вече десета година докторанти и  студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии посещават крайграничните български общини, включително и Болярово, а посещенията в Република Турция са част от програмата. Тя, като ръководител, от името на Ректора на университета проф. Ирена Петева, на председателя на Общото събрание и дългогодишен ректор, както и почетен гражданин на Одрин проф. Стоян Денчев и от името на студентите и докторантите от Международния Югоизточен летен университет благодари за топлия прием и оказаното им внимание и ги увери, че отново ще се върнат.

        Кметът на Лалапаша показа на гостите долмена край Лалапаша, както и други забележителности. Заведе ги и в двете български църкви („Свети великомъченик Георги" с НЧ „Просвета" към нея и „Св. Св. Константин и Елена") в Одрин, а след разходката ги покани на обяд. Гостите изказаха своето възхищение от интересния и ползотворен ден и споделиха,че с удоволствие ще се върнат. Представителите на общинското ръководство на Болярово увериха г-н Арслан, че приятелските и работни срещи ще продължат и го очакват на посещение през август, както и на празника на град Болярово на 7 септември 2019 година.

 


 

  •