Начало » Новини » Новинa
Актуално
Храмовият празник на Горска поляна и негаснещото родолюбие

21 Юли 2019

Храмовият празник на Горска поляна и негаснещото родолюбие

 

 

Бинка Величкова

 

     „Свети Пророк Илия" - това име носи църковният храм в китното селце Горска поляна. Ето защо на Илинден (20 юли 2019 г.) стана отново празникът на селото. Много бивши жители, с родови корени от това селище, пристигнаха тук, повикани от вечния зов на родолюбието. Тяхното гостуване зарадва близките им; стопли старческите сърца на много родители и вля бодрост в техните души. Всички се стичаха към храма в топлата лятна утрин, за да присъстват на празничната литургия, отслужена от отец Димитър. А после и домакини, и гости се отправиха към центъра на селото, за да продължи там празнуването.

      Венци в знак на родолюбива почит и синовна признателност бяха поднесени пред мемориала на загиналите във войните герои в селото, от името на: Общински съвет-Болярово, общинското и местното административно ръководство, както и от признателните им съселяни.

      Празнично поздравление към всички присъстващи отправи кметът на община Болярово Христо Христов  - сърдечен и добронамерен, приветлив и лъчезарен както винаги. Знаменателното събитие уважи и младата, обаятелна Нина Терзиева, заместник-кмет на общината.

       Скъпи гости на тържеството бяха и докторантите и студентите от Международния Югоизточен летен университет (от УниБИТ) с ръководител гл. ас. доктор Диана Стоянова. Те провеждат своята лятна практика за поредна година на територията на общината ни.

       После всички седнаха на обща празнична трапеза, поканени от кметския наместник Стоян Михов - благ човек, кротък, толерантен. И грижовен към селските дела! Затова се радва на искрено уважение от страна на своите съселяни. Негова и на общинския кмет е основната заслуга за организиране на общоселското тържество, разбира се. А за веселото настроение на празнуващите се грижеше до късния следобед дуо „Перла" - град Сливен. С игривите си мелодии този чудесен дует допълваше умело градуса на веселието в този свят ден.

      А със своята щедра подкрепа подпомогнаха провеждането на празника множество дарители: общинското ръководство, Антон Райков, Георги Папанчев, Стоян Чуканов, Георги Бързев, Йордана Димитрова, Иван Стаматов, Запряна Иванова, Георги Георгиев, Яни Къркеланов, Георги Стоянджов, Соня Кесьова, Стоян Михов, Иван Радойнов. Всички те са родово свързани с Горска поляна. Като дарител се изяви и Петър Христов Петров от град Болярово.

      Благодарност и поклон към вас, дарители! Благословена да е вашата безкористна съпричастност и благородна щедрост!

      Нека землячески празници като този да събират и занапред хората - само така ще бъде съхранено незабравимо миналото като потребност за настоящето. И в името на бъдещето! А аз искрено се радвам, че отново срещнах тук даровития син на Горска поляна, с когото ще се гордее всякога - поетът, белетристът, документалистът и хумористът Николай Домусчиев. Име-парола за всеотдайно родолюбие! 

  •