Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празникът Илинден в село Стефан Караджово

22 Юли 2019

Празникът Илинден в село Стефан Караджово

 

       Една чудесна възродена традиция събра жители и гости на село Стефан Караджово на 20 юли 2019 година - Илинден. В този ден, в местността „Крастав кладенец" край селото община Болярово и кметство село Стефан Караджово организираха празнична литургия в параклиса „Свети Илия" и бе раздаден курбан за здраве на населението.

       Хора от близо и далеч се стичаха на параклиса, а да почетат свети Илия. Празничната литургия бе отслужена от отец Димитър Ингов. След което започна веселието. За доброто настроение на множеството хора се грижеше оркестър „Преслав"- град Ямбол със солистка гласовитата Таня Чирпанлиева.

       Гости на празника бяха кметът на община Болярово Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, общинският съветник Бинка Величкова, Кирил Ташев, председател на Регионален клуб „Стефан Караджа" - град Бургас, студенти и докторанти от Университета по библиотекознание и информационни технологии - град София с ръководителя си - гл. ас. д-р Диана Стоянова.

       Общинският кмет поздрави всички, уважили хубавия празник в красивата местност. Той сподели радостта си от това да вижда жителите и гостите на селото и общината така задружни и усмихнати. Пожела да се събират все така по хубави поводи. Един от двата курбана е дарение именно от общинския кмет, а другия е от кметството на селото. Именно община Болярово, кметът Христо Христов, кметът на селото Димитър Димитров, семействата Красимира и Николай Николови и Радостина и Дамян Георгиеви са хората, без чиято финансова и материална подкрепа това събитие нямаше да е факт.

       Към хората се обърна и кметът на село Стефан Караджово Димитър Димитров. Той им пожела да са здрави и също сподели радостта си от толкова масово присъствие. Тези събирания са една хубава традиция, а курбаните се дават за здравето на всички тях и благоденствие на селото. Освен честването на Илинден, повод за днешното събиране е и годишнина от историята на селото, свързана с организирането на „Странджанската буна."

      Към съселяните си се обърна и Кирил Ташев, посветил голяма част от живота и творчеството си на изследвания за родното си село и националния герой Стефан Караджа. Той напомни на караджовци и гостите на празника за героичното минало на селото и това място. Параклисът „Свети Илия" е съществувал преди над 200 години. На това място са се събирали представители на двата рода - Бимбеловци от Факия и Узунниколовци от село Ичме (днес село Стефан Караджово). Заедно с Индже войвода, Кара Колю, Добри Байрактаря и други, вземат решение за организиране на „Странджанската буна" през юли 1806 година.

       Дълги часове продължи веселието, виеха се хора, пееха се песни, звучаха поздрави. Разбира се, запя се и знаковата за този край песен - „Ясен месец", химнът на Странджа.

       Незабравим ще остане този ден за жителите и гостите на селото. Община Болярово винаги е тачела празниците и традициите си и ще продължи в този родолюбив дух. Общинският кмет Христо Христов и местният - Димитър Димитров винаги са се стараели да бъдат сред хората - не само да решават проблемите им, но и да бъдат сред тях по хубави поводи и празници - като в този ден. И със сигурност предстоят още много такива. Дано!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •