Начало » Новини » Новинa
Актуално
Отварят библиотеките и музеите в община Болярово

12 Май 2020

От днес се разрешават посещения на културни събития, музеи и библиотеки при спазване на въведените противоепидемични мерки

Кметът на общината Христо Христов издаде заповед, с която от днес вече са разрешени посещенията на музеи, музейни сбирки на закрито и библиотеките при спазване на противоепидемичните мерки.
Позволява се и провеждането на културни събития - концерти и други сценични прояви на открито. Условията за посещенията на културните събития е допустима заетост на местата до 30% от максималния им капацитет. Задължително е и спазването на въведените противоепидемични мерки и препоръчителната физическа дистанция.
Изискванията са регламентирани в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена на 11 май. В последваща заповед от същия ден здравният министър посочва, че в музеите, галериите, библиотеките и кината на закрито не трябва да се използват климатични инсталации.
Предстои Министерството на културата да публикува указания за работа на културните институти. „Всеки организатор на събитие или директор на културен институт обаче трябва сам да намери формулата как да работи съобразно мерките", заяви на пресконференция министърът на културата Боил Банов. Сред тези, с които ръководителите на културни институти трябва да се съобразят, са разпределяне на посетителските потоци при влизане и излизане, по отношение на продажбата на билети на каса, разпределението на зрителите в залите шахматно, или така, че да се спазват санитарните изисквания и тези за запълване на капацитета до 30 % и задължителното носене на маски. Помещенията на закрито на музеи и библиотеки трябва да бъдат редовно третирани с дезинфектант и проветрявани.
Културни събития на закрито към момента все още няма да се провеждат, уточни министърът. „Позволява се на киносалоните да отворят, защото работата им не е свързана с представления на живо на сцената, обясни той. Залите ще бъдат отворени на по-късен етап, тъй като рискът при тях е все още сериозен. Наблюдаваме обстановката и ще решим кога и как", уточни министър Банов.

 

  •