Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът Христо Христов: Духовността винаги е Била отличителна черта на Болярово

26 Октомври 2020

Уважаеми съграждани, дами и господа,,
2020 година е десетата поред, откакто, ние жителите на град Болярово поискахме и възстановихме датата 26 октомври - Димитровден, като празник на града ни!
По традиция на този ден всички заедно девет години поред организирахме литийно шествие с иконата на свети Димитър - закрилникът на строителите и на славянството, когото нашите предци са избрали за покровител на Болярово и на когото са кръстили издигнатия наново през 1887 г. православен храм в града.
Духовността винаги и била отличителна черта на Болярово. Съчетанието на паметно минало, съхранено културно наследство, архитектурни паметници и красива чиста природа не само ни преизпълват с гордост и очароват всеки посетител на града, но и ни задължават да правим необходимото, за да може и нашите деца да се гордеят, че са родени тук.
Пандемичната обстановка в страната ни изправи пред сериозни предизвикателства. По препоръка на здравните власти се наложи тази година да отменим всички планирани публични масови прояви за празника на Болярово, с цел да предотвратим струпването на много хора на едно място и пренасянето на COVID-19 на територията на общината.
С почит и признателност се обръщам към фирмите и частни лица, които и тази година направиха дарения за празника на града. Събраните от тях средства ще бъдат използвани за провеждането на други празнични прояви при по-безопасни за здравето и живота на хората условия.
Надявам се, че всички приемате това решение на общинското ръководство с разбиране, като имаме предвид ситуацията в страната и съседните общини.
Аз и моят екип сме убедени, че здравето и живота на хората са от първостепенно значение. По тази причина в условията на пандемията заложихме предимно на повишаване на социалните мерки. Общината осигури необходимите лични предпазни средства за всички работещи в общинските институции, както и за нуждаещи се от цялата община.
Осигуряваме топъл обяд на над 250 души, както и на повече от 150 ученици от учебните заведения на общината.
Въпреки, че детските градини бяха затворени близо 4 месеца, не позволихме персоналът в тях да остане без доходи.
Подпомогнахме десетки нуждаещи се от лечение и храна с помощи от бюджета на общината, отпуснати с решения на Общинския съвет.
Предприетите от нас мерки оказаха положителни резултати и в социалните заведения, където не се допусна пренасянето на инфекция сред потребителите и персонала.
Наред с това продължихме работата и по подобряването на инфраструктурата в града. През последните седмици бяха извършени редица благоустройствени мероприятия- преасфалтирани бяха няколко улици и площадки, изградиха се нов паркинги, извърши се ремонт на уличното осветление, почистиха се улиците и градския парк.
В ход са процедурите по проекта за ремонт на тротоарните настилки на улиците в кварталите на град Болярово, за който чрез Стратегията на МИГ Елхово-Болярово осигурихме 52 477 лева.
Всеки момент ще стартира изграждането на ново спортно игрище и нова фитнес зала в града.
Приключват и дейностите по рекултивация на старото сметище в града.
С цел пълноценното развитие на нашите деца и опазване на тяхното здраве създаваме и необходимите условия за подобряването на материалната база в учебните заведения и в детските градини, наложили сме и стриктен контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Както по време на лятната ваканция, така и в навечерието на празника на Болярово организирахме и редица спортни състезания за тях, чиято цел основно е да насърчи физическата активност на децата и младежите и да им създаде добри навици за здравословен начин на живот.
Да, винаги има още какво да се желае! Пандемията от коронавирус в страната и света ни принуди да отложим, както провеждането на традиционния събор „Върбова свирка свири", така и домакинството на Болярово на посетители от 7 държави в рамките на международния проект „#ЕuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища", които биха раздвижили още повече туризма в нашия район и съответно биха създали възможност за повишаване на доходите на населението.
Уважаеми съграждани,
Въпреки отмяната на публичните масови прояви за Димитровден, съм убеден, че всеки от нас ще отбележи с тържественост този ден в сърцето си.
Освен празник на Болярово, 26 октомври е професионален празник и на строителите.
Това е ден и на многото Димитровци и Димитрини от нашия град.
Използвам случая да поздравя всички тях и да им пожелая дълъг живот, много здраве, късмет и благополучие.
Нека Свети Димитър закриля всички нас и ни носи мъдрост и воля, сила и вяра в идните по-добри дни!
Честит празник!

Христо Христов, кмет на община Болярово

 

 

  •