Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът Христо Христов: Поставили сме си задача общината да не пропусне възможност за финансиране

23 Декември 2020

Уважаеми жители на община Болярово,
скъпи съграждани, дами и господа!

Всички вече сме в очакване на Рождество Христово. Някои заради вяра, други заради празника, трети заради топлината на пълната къща.
След броени дни 2020 година ще остане в историята. Годината беше изключително трудна за всички, изпълнена с много тревоги и предизвикателства, заради неочакваната пандемия от COVID-19. Тази пандемия ни принуди да променим изцяло работния си календар.
Отложихме всички мащабни културни прояви, в това число и тези, които бяха планирани по време на Коледните и Новогодишните празници.
Както не веднъж съм казвал, аз и моят екип сме убедени, че здравето и животът на хората са от първостепенно значение. И вярвам, че всички ще се съгласите, че празникът е истински, когато е изпълнен с радостта и благоденствието на нас, близките ни и на приятелите.
Грижите за децата и възрастните, особено за най-уязвимите, винаги са били приоритет за общинското ръководство, но тази година положихме сериозни усилия и успяхме да повишим социалните мерки.
Осигуряваме топъл обяд на над 250 възрастни хора и хора с увреждания във всички населени места на общината. Съдействахме и на БЧК и на неправителствени организации за осигуряване на пакети с храна и хигиенни материали на близо 500 души.
Отделно с решение на Общински съвет-Болярово подпомогнахме 211 възрастни хора и деца в затруднено материално положение или със заболяване с еднократни помощи в общ размер 13 405 лв.
Осигурихме и грижи за възрастните и работа на 43-ма като домашни помощници.
Осигуряваме топъл обяд на 150 ученици от двете учебни заведения на общината, като дори и по време на дистанционното обучение храната им се доставя у дома. Както училищата, така и детската градина с нейните филиали са оборудвани с диспенсъри, сешоари, дезинфектанти и всичко необходимо за спазването на препоръчаните от здравните власти превантивни мерки за хигиена и физическа дистанция.
Още в първите месеци на пандемията и досега общината осигурява необходимите лични предпазни средства за всички работещи в общинските институции, както и за нуждаещи се от цялата община.
Стартирахме бюджета на общината с 7 500 000лв., а в края на годината приключваме с 9 милиона лева.
Очакваме в края на годината да приключим с бюджетен остатък над един милион лева което ще ни помогне значително за бюджета за 2021г.
Отново със социална цел запазихме и размера на местните данъци и такси.
Осигурихме близо 10 хиляди кубика дърва за огрев за населението на символичната цена от 28 лв., както и за всички общопрактикуващи лекари и стоматолози, за училища, детски градини, социални заведения и общински сгради, за участък пожарна и аварийна безопасност.
Паралелно с това продължихме работата и по благоустрояването на населените места в общината.
Поставили сме си задача и я следваме, община Болярово да не пропусне нито една възможност да кандидатства за финансиране от оперативните и национални програми. Само за тази година общата стойност на привлечените средства е над 5 милиона лева.
Проекти, които реализираме с външно финансиране по различни програми 3 500 000лв. и по капиталовата програма 856 000лв.
Започнахме изграждането на новото мултифункционално спортно игрище.
Приключиха и дейностите по рекултивация на старото сметище в града на стойност 648 000 лв.
В ход са проектите по МИГ - Елхово - Болярово, които са ремонт на тротоари, пътища нова фитнес зала в гр.Болярово
Със собствени средства бяха извършени ремонти на улици и междублокови пространства в гр.Болярово и улици в с. Г.Крушево, Стефан Караджово, Попово, Мамарчево, Шарково, Воден, Ружица, Ситово, Иглика, Денница и Оман. Обща стойност на текущите ремонти е 356 800 лева.
Извършихме текущ ремонт на общинските пътища от ІV клас в общината за 68 000 лв.
Започнахме работа и по новия План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., в който ще залегнат и бъдещите проекти за благоустрояване и разширяване на социалните услуги. Продължаваме работата и по проекта „Да съхраним Европа - Умни исторически селища" като партньор на 7 общини и сдружения от Испания, Португалия, Белгия, Хърватия, Италия, Латвия и Северна Македония.
И тук използвам случая да благодаря на тези, които се включиха в анкетите по тези инициативи и дадоха предложения за подобряване на условията за живот в общината.
Благодаря на всички, които ни давате подкрепа заедно да се преборим с предизвикателствата!
На гражданите и фирмите, които и тази година направиха дарения по различни поводи - за хората от общината и за благоустрояване.
Благодаря и на общинските съветници, на кметовете и кметските наместници, на всички служители на общинската администрация за всеотдайността и неуморния труд, за отговорността, с която подхождат, за усилията, които полагат, за да можем всички ние, изпълнявайки отговорната си обществена роля, да отговорим на очакванията на гражданите, за да изпълним своя дълг.
Благодаря и на държавните институции на територията на общината и областта за добрата съвместна работа .
Коледа е не просто един от християнските празници, тя е символ на надеждата, добротата и на любовта между хората! Иска ми се да вярвам, че ще запазим и пренесем напред тази добросърдечност, която като дебели снежни преспи ще покрие грубостта, озлоблението, враждебността.
Нека сиянието на светлите Коледни и Новогодишни празници озари всяко сърце и ви донесе здраве, удовлетворение и надежда за бъдните дни.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА 2021 ГОДИНА.

С уважение,
Христо Христов, кмет на община Болярово

Снимка: Архив 

 

  •