Начало » Новини » Новинa
Актуално
Болярово отбеляза тържествено Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

2 Юни 2021

Втори юни - знаменателна дата за всеки българин! Ден за проверка, признателно съпричастие и духовно преклонение пред саможертвата на Ботев и хилядите национални герои.
С общоградско поклонение пред паметника на загиналите във войните боляровци днес жителите на общината отбелязаха 145-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев.
В своето слово кметът на общината Христо Христов заяви:
По ботевски достойно да живеем
по ботевски бунтовно да горим!
А днес пред подвига да занемеем,
почтително глава да преклоним!
Уважаеми дами и господа,
Отново е втори юни - ден за нравствените измерения на подвига пред олтара на Отечеството. Денят на недостижимия Ботев и на всички онези, чиято саможертва в името на свободата им отрежда заслужено място в пантеона на безсмъртието. Те носеха в душите си националните идеали и социалните пориви за равенство, братство, благоденствие. И достатъчно безстрашие, за да се борят за тях, отдавайки най-свидното в тази борба - живота си. Умираха с очи, отворени към мечтаното бъдеще и бленуваната свобода на изстрадала България. Но тяхната гибел се превърна в начало на възкресението им! И днес ще възкръснат в паметта на потомците, свели глави пред величието на борческите им дела. Така ще бъде винаги - незабравата е най-признателната тържествена проверка. Освен в летописа на историята, имената на героите ще оживяват в душите ни, за да ни вдъхновяват в мигове на отчаяние и лични изпитания. От тяхната неотразима саможертва ще черпим воля, издръжливост и кураж. А от тяхното пламенно родолюбие - сили да отстояваме в себе си българското пред Европа и света.
Преди 145 години Ботев и другарите му повярваха в себе си и промениха живота ни към по-добро бъдеще.
Ботевският ден ще ни припомня ежегодно, че „славни били сме и пак ще бъдем!" че нашето знаме е свободата, а за нея смърт няма!

Втори юни е дата за национално причастие, от което Винаги ще се нуждаем сега, днес и завинаги!
Войводо, на Околчица загина и стана като нея също връх!
Поклон дълбок пред път изминат - днес и всякога, до сетен дъх!
Поклон пред загиналите за свобода и независимостта на България!
Поклон дълбок поклон пред подвига на войводата Христо Ботев
!".
Спретнатите мажоретки и драматичните думи на началника на Отдел "Образование, социални дейности, култура, вероизповедание и младежки дейности" Кольо Пехливанов, както и почитта в очите на насъбралото се множество от хора допълнително допринесе за неотразимата атмосфера на преклонение пред подвига на онези светли личности, за които Отечеството остана най-свидна светиня. Допълваха я и венците в памет на героите, поднесени от Общински съвет-Болярово, кмета на общината и общинската администрация, Общински съвет на БСП, Общински съвет на ГЕРБ, структурите на МВР - участък Полиция, Граничен полицейски участък, участък Пожарна безопасност и защита на населението, както и от признателни жители на общината.

 

  •