Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празници в Стефан Караджово и Горска поляна организират за Илинден

17 Юли 2021

 Празници в Стефан Караджово и Горска поляна организират за Илинден в община Болярово.
За жителите на общината свети пророк Илия е на особена почит и доказателство за това твърдение е, че три църковни храма носят неговото име - тези в селата Дъбово, Денница и Горска поляна, коментира кметът на общината Христо Христов.
На 20 юли в Горска поляна 92-годишният храм отново ще отвори врати за жители и гости. Кметският наместник Стоян Михов използва повода отново да благодари на семейство Мирена и Николай Граматикови, братята Петко и Марин Скарлеви и Николай Ишкиев, с чиито дарения тази пролет беше ремонтиран подът на храма. Вече е изградена и нова чешма в двора.
Същия ден в Стефан Караджово край Краставото кладенче тържествено ще отбележат 219-годишнината от Странджанската буна, 153 години от подвига на четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, 118 години от Илинденско-Преображенското въстание и Илинден.
Краставото кладенче в Стефан Караджово жителите на община Болярово наричат така, защото лекува кожни заболявания. А светилището на Свети Илия там е много древно. Съществува хипотеза, че е построено върху античен нимфеон. Неслучайно именно на този връх - на Илинден през 1802 година среща си правят 2 хайдушки рода - Узунови и Бинбелови, все предци на легендарния Стефан Караджа, които организират Странджанската буна.
Днес мястото е направено удобно, така че в басейна да могат да си правят бани хора с кожни проблеми. Параклисът е ремонтиран. Под поляната има и изградена чешма. До паметника е обособен приятен кът за отдих, с навес и иззидана голяма пещ, което превръща мястото в изключително удобно за организиране на пикник на открито. Тези дни кметът на селото Димитър Димитров и местни жители монтираха и нови пейки и маси, за да посрещнат още повече гости.
След тържествената литургия във вторник в параклиса „Свети Илия" край „Краставото кладенче", архиерейският наместник отец Николай Клюнков ще освети и курбаните, които дават дарители за благоденствие на селото. Организаторите са поканили и оркестър, който да озвучи празника със звучните странджански народни песни. Началото на празника е от 12 часа.

  •