Начало » Новини » Новинa
Актуално
Над 80 % от жителите на Болярово преизбраха Радев и Йотова

23 Ноември 2021

 80,76 % на 16,12 %. Такъв е резултатът в община Болярово от балотажа на 21 ноември между кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков-Невяна Митева-Матеева.
Петкратната преднина на Радев-Йотова на сегашните избори се дължи основно на доверието, което те успяха да спечелят сред местните със своето присъствие тук по различни поводи, а не на партийна мобилизация. Вотът на боляровци за президент, както и за народни представители, е категорично мажоритарен, сочи анализът на данните.
65,3 % беше резултатът на президента на първия тур. Действителните гласове за него от 14 ноември са 1088, докато листата на БСП и коалиция тогава получи само 775 гласа.
На втория тур за Радев-Йотова гласуваха 1406 жители на общината.
Герджиков-Матеева прескочиха първия тур с резултат от 208 гласа, на 21 ноември спечелиха 282-ма избиратели, което се приближава до постигнатите седмица по-рано от кандидатите на ГЕРБ резултати от 274 гласа.
Това, че боляровци съвсем не са облъчени от една партийна доктрина, както се опитват да внушават мнозина, се доказва и от факта, че абсолютно всички кандидати за президент-вицепрезидент получиха някакви гласове от тук на 14 ноември.
БСП продължава да е водеща сила в общината, но за разлика от редовните парламентарни избори през април 2021, когато листата на социалистите беше подкрепена от 1426 или над 72 % от гласовете на местните жители , то сега има резултат от около 47 %.
ГЕРБ подобриха резултата си от април с около 4 %, остават втора политическа сила на местно ниво, но това съвсем не повдигна резултата на професор Герджиков.
Новата партия „Продължаваме промяната", която също застана зад Румен Радев и Илияна Йотова, дръпна 185 гласа от почти всички населени места в общината и е трета по резултат. Влияние за това оказа със сигурност, както популярността на Кирил Петков и Асен Василев, така и фактът, че Мирослав Иванов - водачът на ямболската им листа, който вече е и народен представител, е внук на ветерана Каньо Вълков Канев /да му е лека пръстта/, чийто род се ползва с уважение от местните хора.
„Има такъв народ" успя да задържи доверието на 69 избиратели, което е с 8 по-малко от април. За тях гласуваха жители на Болярово, Ружица, Стефан Караджово, Воден, Странджа, Ситово, Мамарчево, Шарково , Попово, Дъбово, Оман, Голямо Крушево. Преференциална подкрепа са получили
„Изправи се, БГ! Ние идваме!" стопи резултатите си до 23 гласа, въпреки, че в листата й нямаше много нови лица.
„Демократична България-обединение" този път ги изпревари с резултат от 42 гласа, което е с 28 повече от април 2021. Но техните кандидати за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе имат само 6 гласа от Болярово, Вълчи извор, Попово и Воден. Преференции са получили кандидатите за народни представители Веселка Христамян и Елена Иванова.
Трети по резултат в надпреварата за президентството е лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов, който получи подкрепата на 100 избиратели. Листата на партията обаче бе подкрепена само от 46 души. Преференциално са подкрепени избраният вече за народен представител Никола Димитров от Елхово, ямболският поет и преподавател Георги Дичев и Яна Мартинова Динева.
Цели 32 гласа в Голямо Крушево и още 2 от двете секции в Болярово измъкнаха музикантът Светослав Витков и Веселин Белоконски. Тяхната партия „Глас народен", обаче, има само 3 гласа.
Бившият служител на ДАНС Росен Миленов, който доби известност като един от активните участници в протестите миналата година, получи 27 гласа от Воден, Мамарчево, Попово, Голямо Крушево, Оман, Стефан Караджово, Ружица и Болярово.
Валери Симеонов и Цветан Манчев се сринаха на първия тур с 22 гласа от Болярово, Горска поляна, Голямо Крушево, Стефан Караджово, Мамарчево, Ситово и Воден. Техните кандидати от НФСБ се поздравиха само с гласове и от Оман и Денница, но с общ резултат от 25 гласа.
Поп-фолк певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева „диша във врата" на Симеонов с общо 19 гласа и завърши изборите в Болярово на седмо място. За нея са гласували хора от Болярово, Горска поляна, Голямо Крушево, Стефан Караджово, Мамарчево, Шарково и Воден.
След нея в класацията от президентската надпревара е двойката Волен Сидеров-Магдалена Ташева с резултат от 18 гласа. Листата на партията, обаче, има 12 гласа.
С 8 гласа от Златиница, Оман, Голямо Крушево, Стефан Караджово, Ружица и Болярово са кандидатите на БСДД - Български Съюз за Директна Демокрация Благой Петревски и Севина Хаджийска. Листата им за кандидат-депутати получи малко повече - 14 гласа.
Същия резултат - 8 гласа, отбеляза и двойката Александър Томов - Лъчезар Аврамов. За коалицията „Българска социалдемокрация-Евролевица", която ги издигна, са гласували 19 души от Болярово, Голямо Крушево, Ружица, Стефан Караджово, Златиница, Мамарчево, Малко Шарково, Шарково и Воден.
Марина Орфей Малчева и Савина Луканова отбелязаха равен резултат с Лозан Панов и Мария Моасе при нас. Имат 6 гласа от Болярово, Мамарчево и Шарково.
Малчева първоначално беше регистрирана и като шеста, последна, като кандидат за народен представител от кандидатската листа на ПП „Български национален съюз „Нова демокрация" в 31-ви Ямболски избирателен район, но след нейно заявление, Районната избирателна комисия заличи името й в листата. За тази партия в община Болярово не е гласувал никой.
Кандидатите на „Русофилите за възраждане на отечеството" Николай Малинов и Светлана Косева получиха 5 гласа от Голямо Крушево, Стефан Караджово, Попово и Странджа. Толкова са гласовете и за кандидатите за народни представители на русофилите.
Три гласа от Болярово и един от Воден имат създателите на сдружение „Азбукари" Цвета Кирилова и Георги Тутанов.
Четири са гласовете и за Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, кандидатите за народни представители на ДПС получиха 8, което е с 6 по-малко от изборите през април 2021 г.
С равен резултат с Карадайъ и Цвета Кирилова е Веселин Марешки, а листата на неговата партия „Воля" има общо 6 гласа от Стефан Караджово, Шарково и Болярово.
Кандидатите за президент и вицепрезидент от ВМРО Милен Василев Михов и Мария Цветкова имат също 4 гласа - от Денница, Голямо Крушево и Стефан Караджово. Листата им обаче изведе партията до седма позиция в надпреварата за кандидат-депутати с 27 гласа. Странното бе, че родената в Ямбол Мария Йорданова Цветкова беше едновременно и кандидат за вицепрезидент, и водач на листата на кандидати за народни представители от Ямбол. И водеше кампания едновременно и за двете си позиции.
Крайният националист Боян Расате е намерил 2-ма привърженици в Болярово и по един в Попово и Голямо Крушево.
За Йоло Денев и Марио Филев са гласували 3-има души от втора секция в Болярово.
Три гласа има и кандидат-президентската двойка на ПП „Общество за нова България" Жельо Николов Желев и Калин Крулев, самата листа на партията е подкрепена от 8 души от Стефан Караджово, Попово и Болярово.
Национално обединение „Десницата" не помогна много на Горан Благоев и Ивелина Георгиева-Стойнова. Тук имат само един глас от село Оман.
Мария Петрова Колева и Ганчо Иванов Попов от ПП „Правото" имат един глас от град Болярово.
Георги Венелинов Георгиев и Стоян Андреев Цветков имат един глас от Стефан Караджово.
66,64 % бе избирателната активност в община Болярово на 14 ноември, на 21 ноември се повиши до 69,64 %.
През 2016 г. Румен Радев-Илияна Йотова пребориха кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев с резултат в Болярово 73,32 % на 19,22 %.
В ямболска област тогава резултатът бе 64,40 % за Радев срещу 32,18 % за Цачева, а в страната - 59,37 % на 36,16 %.
Сега резултатът на подкрепения от ГЕРБ-СДС професор Герджиков е пет пъти по-нисък от този на Радев, по-нисък и от този на Цецка Цачева.
В ямболска област разликата между президента и Герджиков е 47,21 %, а в страната - 34,92 %. Най-висока подкрепа Радев и Йотова са получили в Монтана, Враца и Велико Търново, най-слаба - в Кърджали.
Кърджали, Разград, Търговище и Силистра са областите, където има най-много гласували за Герджиков, дори в столицата този път процентът на кандидатите на ГЕРБ са само 33,67 %.

  •