Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът Христо Христов: Свободата не се дарява като дреха, нека я защитаваме ежедневно

3 Март 2022

Уважаеми съграждани,
дами и господа,

Трети март 1878 година.
Поредна дата в календара?
Не! Всъщност почва се от нея.
След петвековните шамари
трибагреникът горд се вее.

Трети март! Преславен ден!
Празник скъп на свободата!
Нека погледи сведем
и целунем знамената.

Но тази свобода не беше дар,
за нея Ботев, Левски, Караджата,
и още хиляди знайни и незнайни,
отдадоха живота си в предплата.

Сред тях са и много герои и от нашата община - големият родолюбец и бунтар, прадядо на Стефан Караджа - Никола Узуна, участниците в Странджанската буна край Стефан Караджово, Стоян-Индже войвода от село Попово, братята Георги и Димитър Пехливанови и Никола и Станчо Квасникови от Болярово, Куарти Дражев и много други участници в националноосвободителното движение на българския народ срещу Османската империя.
Подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор сбъдва мечтата на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна държава. Четири месеца по-късно Берлинският договор отново разкъсва България и връща голяма част от нея под османско управление. Но събитията от пролетта на 1878 г. остават непреходното българско Възкресение, вдъхват решителност за последвалите народни борби и за Съединението между Княжество България и Източна Румелия, а след това и за обявяването на Независимостта на Родината ни.
Най-важният урок за всички нас от тези събития е, че свободата не се дарява като дреха, къща или пита хляб. Тя се случва в мислите и делата на хората, които прогонват омразата и разрухата, избират надеждата, вместо отчаянието, светлината вместо тъмата, свободата вместо робството.
„Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.", казва Левски и добавя: „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия."
Нека днес не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си като дух и мисъл, като воля и дело, мъдрост и родолюбие. Само така непрестанно ще се доказваме като достойна нация в големия общ Европейски дом.
Поклон и вечна слава на тези, които жертваха мечтите и живота си пред олтара на отечеството!
Честит празник!
Да живее България!
Христо Христов, кмет на община Болярово

 

  •