Начало » Новини » Новинa
Актуално
170 години училище чествахме в Болярово

21 Март 2022

170-годишнината на училището в Болярово посрещнаха днес учители и ученици на СУ „Д-р Петър Берон". Това бе и поводът на Първа пролет, след двегодишно прекъсване, заради пандемията, големият салон на НЧ „Възраждане-1912" отново да отвори врати, а на сцената да се развихри младежкото творчество.
На нея имаше мажоретни танци, народни и популярни песни, рецитали, танци, театър... А в залата, освен много родители, кмета на общината Христо Христов, председателя на Общинския съвет Атанас Дженков, секретаря Мария Чанева, бяха и много граждани - бивши възпитаници на боляровското училище.
„През 1852-ра година будни и родолюбиви жители на Пашакьой, днешният град Болярово, поставят тук началото на образованието на роден език, като започват да преподават на български. На 31 март 1935 г. учителският съвет взема решение училище да носи името на д-р Петър Берон - първият български енциклопедист.
На днешния ден се навършват 151 години от неговата кончина, но неговите завети, дела и думи са още живи и се пазят в съзнанието и сърцето на всеки българин", припомни в приветственото си слово кметът на общината Христо Христов.
„Д-р Петър Берон е отбелязал, че който има наука, никога няма да изпадне, тоест да остане без работа. И още казва големият български лекар, педагог и философ: „Каквото и да правиш, прави го добре и мисли за бъдещето!". Бъдете силни, ученолюбиви и следвайте мечтите си! Пазете светлите традиции на родното училище, почитайте всеотдайността на своите учители!", обърна се кметът Христо Христов към учениците. Той използва повода да поздрави ръководството на училището за усърдието, което положи, да се въведе професионалното образование в Община Болярово чрез професионални курсове за готвачи и заварчици, а от следващата учебна година и чрез професионална паралелка по кулинарни изделия. Христов увери, че както и досега, колективът на СУ „Д-р Петър Берон" винаги ще има подкрепата на общинското ръководство за подобряването на условията за обучение на децата и работа на училищния колектив.
А в изпълнение и на желанието на децата, описано и в Коледните им картички преди три месеца, кметът Христов дари на учебното заведение от името на общинската администрация мултифункционално устройство.
Благодарност към ръководството на община Болярово и към общинските съветници, към Центъра за професионално обучение, който съдейства за реализацията на професионалните курсове изрази, както и към всички бивши и настоящи учители изрази в приветствието си директорът на учебното заведение Дора Карагьозова.
Поздравителен адрес изпрати и бившият директор на СУ „Д-р Петър Берон" Васил Гаджуров.

 

 

  •