Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът Христо Христов: Нека ежедневно защитаваме мира, демокрацията, правата на човека и свободата!

9 Май 2022

 УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
Честит Ден на Европа!
Честит Ден на победата!
На днешния ден отбелязваме два знаменателни момента от историята на човечеството - 77 години от капитулацията на хитлерофашистите, която се приема за край на Втората световна война и 72 години от представянето на историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман за обединението на европейските народи.
Победата над фашизма е дълбоко изстрадана и скъпо платена от над 100 милиона души в 62 държави в света.
Тази ужасна война, която продължава пет години, оставя 20 милиона сираци, напълно разрушени пътища, хора, които умират от глад и бягат от родните си места...
Загубите на българската армия в тази война възлизат на повече от 12 хиляди убити и над 30 хиляди ранени. От ямболска област загиналите на фронта са 659 души, а войниците - 5007. Те са воювали в редиците на 29-ти ямболски пехотен пехотен полк, в 4-ти конен полк, гвардейска рота и доброволци.
На днешния ден с благодарност за саможертвата и героизма свеждаме глави пред паметта и на Каню Иванов Вълков, Никола Стоянов Ярков, Димо Димитров Марков и десетките други герои от боляровския край, които са заминали за фронта и участват в най-значимите и кръвопролитни боеве, сред които тези при Грабово, Драва-Соболч и Драва Полконя, за да защитят свободата, мира и спокойствието, на които се радваме днес.
Нека да се поклоним пред героите и да се поздравим с Деня на победата и Деня на Европа - всеки по свой начин, но с обща благодарност за извоюваното настояще и предстоящото хубаво бъдеще на децата ни.
Нека ежедневно защитаваме мира, демокрацията, правата на човека и свободата!
Честит празник!
Христо Христов,
Кмет на Община Болярово

  •