Начало » Новини » Новинa
Актуално
Знаменателни годишнини отбелязаха край Стефан Караджово

20 Юли 2022

 Хората от община Болярово и най-вече тези от Стефан Караджово се гордеят, че са потомци на Индже войвода, на Никола Узуна и на Стефан Караджа. На днешния 20 юли в местността Краставото кладенче край родното село на Караджата те се събраха, за да отдадат почит пред паметта на своите предци. Поводът, който ги събра отново тук е знаменателен за историята на България: 220 години от Странджанската буна, 154 години от подвига на четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, 119 години от Илинденско-Преображенското въстание и народният празник Илинден.
За жителите на община Болярово свети Илия е на особена почит и доказателство за това е, че няколко храма носят неговото име - параклисът на Краставото кладенче, църковните храмове в Горска поляна, Дъбово и Денница.
Светилището на Свети Илия в местността Краставото кладенче, където извира лековита вода срещу кожни заболявания, е много древно. Съществува хипотеза, че е построено върху античен нимфеум. Неслучайно именно на този връх - на Илинден през 1802 година среща си правят 2 хайдушки рода - Узунови и Бинбелови, все предци на легендарния Стефан Караджа, които организират Странджанската буна. Тук бащата на Стефан Караджа - Тодор, неговият брат Митър, дядо им - прочутият Никола Узуна, посрещат от Факия Вълко Бинбелов, по-известен като Вълчан войвода и дядо на майката на Стефан Караджа - Каля, нейния баща и син на Вълчан войвода Маринчо Згуров и съпругата му Дафна - бременна с Каля, майката на Стефан Караджа. Тук са също Кара Кольо и Добри Байрактар, които по това време са в четата на Вълчан войвода. Поводът за събирането е как да отърват Странджа планина от кърджалиите, припомни в приветственото си слово кметът на община Болярово Христо Христов.
За този етап от историята на България е изпята песента „Българи глава дигнале", която става и химн на Странджанската буна, а след това и на Илинденско-Преображенското въстание.
Като всички буни и въстания в Османската империя, Странджанската буна, която имала за цел да създаде малка българска държавица в контролираните от българските хайдути райони на Странджа, завършва с неуспех. В историята тя е известна и като Караевренската катастрофа, защото в село Караеврен, днешното село Близнак в община Малко Търново, живи изгарят 500-600 човека, жени, деца...
Разказва се, че цяла седмица хората на Индже и самият той ходели в Караеврен да помагат на оцелелите. Според легендата, тогава дядото на Стефан Караджа - Никола Узуна, накарал момите да пеят всеки ден по нивите песента „Заплакала е гората заради Индже войвода", която го възхвалява като народен закрилник.
Много песни са изпети и за подвига на следващите поколения хайдути, като Стефан Караджа и Хаджи Димитър, каза още кметът на Болярово.
Само преди дни, на 9 юли, делегация от община Болярово гостува във Вишовград, където Стефан Караджа води последната си битка с османците. Преди 154 години, точно на 9 юли, край Вишовград в местностите „Канлъдере" и „Дълги Дол" загиват общо 59 безумно смели българи.
В м. Канлъдере Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, откаран е първо в с. Плужна, после в Търновския, а по-късно и в Русенския затвор, където на 31 юли умира от раните си.
„Както участниците в Странджанската буна, така и в Илинденско-преображенското въстание, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, Васил Левски - чиято 185-та годишнина отбелязахме на 18 юли, са проляли кръвта си за свободата на българския народ, за нашата свобода. Най-важният урок за всички нас от тези събития е, че свободата не се дарява като дреха, къща или пита хляб. Тя се случва в мислите и делата на хората, които прогонват омразата и разрухата, избират надеждата, вместо отчаянието, светлината вместо тъмата, свободата вместо робството", каза още кметът Христов.
Благодарствен молебен в памет на героите на България и тържествен водосвет за здраве и благоденствие на всички отслужи архимандрит Амвросий.
Венци в знак на признателност пред паметника на Странджанската буна поднесоха кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общинския съвет Атанас Дженков, кметът на Стефан Караджово Димитър Димитров и директорката на СУ „Д-р Петър Берон" - Болярово Дора Карагьозова.
Кметът на Стефан Караджово Димитър Димитров отправи лични поздрави към всички хора от селото, които носят името Илия. Благодари и на дарителите, помогнали за реализирането на днешния празник - община Болярово и местни земеделски производители.
С химна на Странджа в съвместно изпълнение на кмета на община Болярово Христо Христов и солистката на оркестър „Преслав" Таня Чирпанлиева продължи, разбира се, веселата част от празника край Стефан Караджово. Тържествен момент, не само, заради пукота от пушките на родолюбците от ямболския клуб „Традиция", а и заради това, че всички горди потомци на Караджата и Индже войвода, които се включиха в честванията днес, пяха този химн прави и със сълзи от достойнство в очите. А след това се извиха и странджанските хорá.
През целия ден параклисът „Свети Илия" в местността Краставото кладенче беше отворен за поклонници.
Сред гостите на празника бяха и студентите от УНИБИТ с ръководител доц.д-р Диана Стоянова и археолога Явор Русев от Регионален исторически музей - Ямбол, които в момента продължават с проучванията на Малкото Кале край село Воден. Уникални неща - резултати от техните тазгодишни проучвания, предстои да чуем в петък, 22 юли, от 16 часа в залата на НЧ „Възраждане-1912" в Болярово. Не пропускайте срещата с тях!

  •