Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът Христо Христов: Септември е месецът, в който за българите се случват съдбовни неща

6 Септември 2022

Уважаеми жители на община Болярово,
Скъпи сънародници,
В историята на третата българска държава септември е месецът, в който за българите се случват съдбовни неща. Днес, на 6 септември празнуваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 22 септември ще честваме 114 години от политическата и финансовата независимост, наложена на Родината ни с Берлинския договор от 1878 г.
Ще добавя още две дати. На 4 септември се навършиха 48 години от обявяването на Болярово за град. На 24 септември отбелязваме и 73 години от създаването на Община Болярово с Указ 794 на Президиума на Народното събрание.
Всяко едно от тези събития има своята значимост за развитието на Отечеството ни и до днес. Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. Без Съединението, може би, в боляровския край, в цялата ямболска област, както и в бившите Сливенски, Бургаски, Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски и Хасковски окръзи, които дотогава са били в пределите на Източна Румелия, днес нямаше да можем да се гордеем с националния трикольор и химна на България, щяха да са безпредметни дебатите Южна или Северна България е по-добре развита.
Наш дълг е да помним и предаваме на поколенията идеите, които ни завещаха Панайот Хитов, Димитър Куртев, Христофор Драндаровски и останалите герои на Съединението, като продължение на заветите на Апостола на свободата Васил Левски. Да показваме на нашите деца и внуци достойнствата на Отечеството ни.
Само преди дни Болярово беше домакин на финалното събитие по проекта „#EuSAVE - Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища". В този проект нашата община е партньор на още 39 общини от Испания, Италия, Белгия, Хърватия, Португалия, Северна Македония и Латвия. Нашите гости бяха впечатлени от съхраненото ни културно-историческо наследство, което видяха в Болярово, в Мамарчево, в Малко Шарково, в Стефан Караджово и в Ямбол. Точно това прави нашите селища „умни", според европейската класификация - селища, които успешно съчетават, както новите технологии, така и наследството, с което разполагат, за да се съхранят и развият.
Днес, ние имаме всички инструменти да вземаме равноправни решения за бъдещето на родния ни край, на Родината ни и на Европа. От нас се иска само успешно да формулираме приоритети и политики, които ни обединяват като общност и като държава и да ги отстояваме в регионален, национален и международен план. Към това ни задължава и заветът, написан на нашето Народно събрание "Съединението прави силата".
Вечна памет за храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал!
Към всички вас, жители на община Болярово, на днешния тържествен ден отправям искрените си пожелания за здраве, щастие и успехи.
Честит празник!

Христо Христов,
кмет на община Болярово

 

  •