Начало » Новини » Новинa
Актуално
Децата и младите акцент в празничната програма за Деня на Болярово

12 Октомври 2022

На децата и младите хора е посветена най-вече програмата за празника на Болярово - 26 октомври. Кметът на общината Христо Христов подчерта радостта на всички от факта, че отборът на Средно училище „Д-р Петър Берон" стана вицешампион по време на Първия Турнир по утринна гимнастика „Ямбол ‘22" и инициативата „Спортувай с президента" в областния град. Те бяха оценени високо от трима заслужили майстори на спорта - Нешка Робева, Милена Търничкова и Маргарита Моллова.
Този отбор ще е и „черешката" на празничната програма на 26 октомври в центъра на Болярово.
А иначе подготовката за тържествата започна още в началото на месеца. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организира фотоконкурс на тема: „Моето Болярово". Той е насочен към учениците от 1 до 12 клас, като от тях очакват по една фотография на значими сгради, паметници, панорами и забавни моменти от живота в Болярово. Снимките за конкурса не трябва да са направени не по-рано от една година, да са дигитални и да не са допълнително обработвани. Приемат се до 19 октомври.
С най-добрите ще бъде направена изложба в централната част на Болярово.
На 24 октомври в Средно училище „Д-р Петър Берон" ще бъдат открити новите кабинети за практическо обучение по специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки", кабинет на ресурсния учител и реновираната библиотека. Същия ден в подкрепа на инициативата „Спортувай с президента" ще се проведе щафета-крос между учениците.

Пак на тази инициатива е посветена и срещата между футболен клуб „Ботев"-Болярово и отборът на стралджанското село Воденичане, която ще е на 22 октомври от 16 часа на стадиона в Болярово.
Октомврийска фото-фабрика „Синята градина - работилница за цианотипия" организира майсторът на обектива и носител на множество фотографски награди Стефан Каменов в навечерието на празника на Болярово - 26 октомври.
На 13 октомври от 12 часа учениците от Основно училище „Стефан Караджа" ще имат възможност с помощта на Каменов да изработят картини и портрети чрез уникалната технология, при която от бледожълта смес при излагане на пряка слънчева светлина образите се трансформират в наситено синьо.
В празничния за Болярово Димитровден - 26 октомври „Синята градина-работилница за цианотипия" ще бъде организирана и в централната част на града от 15 часа.
Чрез двете инициативи Стефан Каменов цели да потопи най-младата публика във визуалната магия на фотографията и конкретно с техниката цианотипия като изкуство.
Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол гостува в Болярово на 19 октомври по покана на община Болярово и на НЧ "Възраждане-1912", което тази година отбелязва своята 110-та годишнина. От 10.30 часа в залата на читалището за децата ще бъде представена пиесата "Дядовата ръкавичка".
За младите хора е предназначена и новата фитнес-площадка на открито, която община Болярово изгражда по програма „За чиста околна среда". Тя ще бъде открита официално на 24 октомври.
На 25 октомври в читалище „Възраждане" ще бъде открита музейна експозиция с находки от археологически обекти от територията на община Болярово. Тя ще бъде придружена и с беседа на тема „Защо съм горд, че съм от Болярово".
На 26 октомври празникът ще започне с тържествена литургия в храм „Свети великомъченик Димитри" в Болярово, след което ще се състои традиционното литийно шествие с иконата на свети Димитър.
След тържествения ритуал по издигането на националния трикольор, знамето на Болярово и флага на Европейския съюз в центъра на Болярово, ще се проведе тържествен водосвет за здраве, благополучие и благоденствие на всички жители и гости на общината. Приветствие ще отправят кметът на община Болярово Христо Христов и официални гости.
В 12.30 часа е началото на концертната програма с местни състави. В 15 часа ще бъде открита изложба-базар на местни производители. Кулинарният шоумен Ути Бъчваров ще е главен готвач за гостите на празника на Болярово на 26 октомври. Доброто настроение ще бъде подклаждано и от фолклорен ансамбъл „Странджа"-Бургас, а празникът ще завърши по традиция с огнено шоу и празнична заря.
Тази година отбелязват 73 години от основаването на община Болярово и 48 години от обявяването на общинския център Болярово за град. В днешния 12 октомври кметът на Болярово Христо Христов отправи благодарност към всички граждани, към общинските съветници, към кметовете и кметските наместници, към общинската администрация, благодарение на които днес Болярово се гордее с постигнатите резултати в стремежа да предоставя все повече и по-качествени социални услуги, в работата по подобряване на инфраструктурата и реализирането на проекти, в активността за развитието на културата, туризма и спорта, в обслужването на гражданите.

  •