Начало » Новини » Новинa
Актуално
Нови социални проекти подготви общинската администрация

28 Октомври 2022

 Грижата за хората е на преден план за общинската администрация в община Болярово и в тази връзка са предприети поредица от социални мерки, припомни кметът Христо Христов. По проекти на общината са назначени социални асистенти за нуждаещи се, грижа в дома, топъл обяд за над 300 човека, преференциални цени на дървата за отопление, помощи за децата от училищата и безплатни детски градини.
На днешното си заседание Общинският съвет даде съгласие общината да кандидатства с нови проекти, които администрацията подготви през последните месеци.
С проекта „Грижа в дома за нуждаещите се лица в община Болярово" се предвижда да бъдат разкрити нови 12 работни места за социални асистенти, като услугата ще бъде предоставяна чрез Домашния социален патронаж на 46 възрастни хора.
Разширяване на интегрираните социално-здравни услуги, които сега предлага общината, предвижда и проектът „Укрепване на капацитета на община Болярово", с който също ще се кандидатства за финансиране.
Чрез целева национална програма ще се търсят средства и за осигуряване на нов лекотоварен автомобил за разнос на храната за потребителите по проекта „Топъл обяд" и домашния социален патронаж.
Поредната социална стъпка на общината е осигуряването на финансова помощ от общинския бюджет на сдруженията на етажна собственост, за да изготвят своевременно документацията си за бъдещата национална програма за енергийна ефективност. Финансирането от общината ще се отпуска по реда на постъпване на заявленията до изчерпване на предвидените около 100 хиляди лева в бюджета. В договорите, които ще бъдат подписани с представителите на сдруженията, са предвидени изрични клаузи, че те са задължени да възстановят получените средства в общинския бюджет след получаването на сумите от държавата, както и в случай, че се откаже от проекта за енергийна ефективност и по негова вина не бъде подписан договор с Министерството на регионалното развитие.

  •