Начало » Новини » Новинa
Актуално
Как един социален проект промени човешки съдби

16 Ноември 2022

 За Иванка Канева грижата за хората е ежедневие. От години тя работи като медицинска сестра към местния филиал на спешната помощ. От месец март тази година обикаля и по домовете на нуждаещите се от Болярово, дори в село Крайново. Предоставянето на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги бе едно от основните направления по проекта на община Болярово "Патронажна грижа плюс за нуждаещите се лица от община Болярово", реализиран по Договор № BG05M9OP001-6.004-0037 - C01 от дата 11.03.2022г. с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г., по процедура BG05M9OP001-6.004 "Патронажна грижа плюс - Компонент 2".
"Аз имам здравословни проблеми, краката едва ме държат. Трудно бих могла да отида при личния си лекар или до спешното, а Ванчето идва тук у дома - кръвното ми да измери, захарта да провери, съвет да ми даде", споделя 68-годишната Мата Илиева. "Преди това бях в Дома за стари хора в Ямбол, но сега не искам и да чуя за там. Тук, благодарение на общината, имам и топла храна всеки ден, и медицински грижи, а личните асистенти не са ме изоставили въобще", казва възрастната жена.
37-годишната Илиана е майка на три деца. Дълго време е била домакиня, преди да се създаде възможност да започне работа към общината като личен асистент. Тя е сред четирите лични асистенти, за които община Болярово осигури трудова заетост по този проект. Илиана има задължението да помага на четири възрастни жени. Една от тях - 87-годишната Митра, е майка на първата й учителка от детската градина. „Две дъщери имам, но едната е в Пловдив, другата в Бургас. Откакто си отиде съпругът ми, съм съвсем сама", обяснява самотната пенсионерка. Илиана й помага за домакинската работа, лекарства й купува, хранителни продукти, но най-благодарна леля Митра е на това, че има с кого две приказки да размени. Вратата да й отвори.
За общо 29 нуждаещи се хора от община Болярово е осигурена патронажна грижа. Четирима лични асистенти и едно медицинско лице им оказват мобилни услуги. По второто направление по проекта - "Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности", бяха назначени трима общи работници в ДПЛУИ с.М. Шарково и още толкова в Дома за стари хора в с.Воден - 1 лице, ЦНСТПЛД с.Мамарчево и ЗЖЛФУ гр. Болярово, които подпомагаха персонала при извършване на предписаните мерки за дезинфекция. Общият брой на потребителите, за които те се грижеха до 6 октомври т.г. е 185.
На 25 ноември 2022 г. приключват изцяло дейностите по "Патронажна грижа плюс за нуждаещите се лица от община Болярово", но общинската администрация положи усилия не само да продължи, а и да разшири социалните услуги на територията на общината.

  •