Начало » Новини » Новинa
Актуално
С празнична литургия и литийно шествие ще отбележим Богоявление

3 Януари 2023

 За поредна година в община Болярово ще посрещнем големия християнски празник Богоявление с богата програма.
В утрото на 6 януари 2023 г. от 09:00 ч. в храм "Св. вмчк Димитър" отец Дамян ще отслужи Божествена Света Литургия и празничен водосвет. Непосредствено след това, около 11 часа литийно шествие ще тръгне от храма към река Поповска, където ще се извърши ритуално хвърляне на кръста.
Записването на участниците ще се извършва в самия ден, от 10:30 до 11:15 часа на моста до градския парк срещу подписване на декларация, с която участниците поемат отговорност за здравословното си състояние.
Според народните поверия, който извади кръста от водата на този ден, бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава се здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.
На 6 януари се навършват и 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. По този повод община Болярово организира на 5 януари от 14 часа в НЧ „Възраждане-1912" съвместно с „Дема филм" безплатна прожекция на филма на Максим Генчев „Ботев".

  •