Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът Христо Христов поздравява жителите на община Болярово

3 Март 2023

Трети март 1878 година. Поредна дата в календара?
Не! Всъщност почва се от нея.
След петвековните шамари трибагреникът горд се вее.
Но тази свобода не беше дар,
за нея Ботев, Левски, Караджата и още хиляди знайни и незнайни,
отдадоха живота си в предплата.

Уважаеми съграждани,
дами и господа,
Посрещаме нашия най-велик национален празник - Трети март. Дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис, защото води до ново начало на българската нация.
145 години ни делят от събитията през 1878 г., сложили край на най-дългото и трагично изпитание в 13 вековното съществуване на нашия народ. Почти пет века той понасяше всички тежести на чуждото господство, подложен на социално-икономически и политически гнет, на религиозна и етническа асимилация.
Подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор сбъдва мечтата на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна държава. Четири месеца по-късно Берлинският договор отново разкъсва България и връща голяма част от нея под османско управление. Но събитията от пролетта на 1878 г. остават непреходното българско Възкресение, вдъхват решителност за последвалите народни борби и за Съединението между Княжество България и Източна Румелия, а след това и за обявяването на Независимостта на Родината ни.
Пътят до 3 март минава през комитетите, основани от Апостола; през Първата българска легия, организирана от мечтателя-революционер Георги Раковски; през учредения от нашите емигранти в Румъния Български таен революционен комитет. Този път извива през гори и планини по следите на Ботев и неговите четници, препуска след Хвърковатата чета на Бенковски и спира в подножието на един чутовен връх - Шипка, където дружните усилия на руския щик и опълченския камък подготвиха капитулацията на изплашената турска армия.
На днешния ден сме длъжни да отдадем отново почит и уважение на стотици знайни и незнайни герои и от нашата община, пролели кръвта си за освобождението на България-на братята Пехливанови от Болярово, на големия родолюбец и Бунтар-дядо Никола Узуна от Ст.Караджово, на легендарния Стефан Караджа, на участниците в странджанската буна край Краставия кладенец в Ст.Караджово и на много други герои борили се за свободата на България.
Нека днес, припомняйки си събитията отпреди 145 години, се поклоним доземи и отдадем заслужена почит пред воините и опълченците, пред четниците и войводите, сражавали се самоотвержено и платили с живота си българската свобода. Нека никога не забравяме, че тяхното дело и тяхната кръв са втъкани в новата българска държава и в нашето днешно съществуване като нация и народ.
Поклон пред вас, освободители!
Честит празник!
Да живее България!

Христо Христов, кмет на община Болярово

 

  •