Начало » Новини » Новинa
Актуално
Илинден в Стефан Караджово

20 Юли 2023

 „Основният ремонт на Основно училище „Стефан Караджа", за който община Болярово осигури близо 650 хил. лева по Програмата за развитие на селските райони и допълнително финансиране от бюджета на общината, е вече в напреднала фаза и тази есен се надявам да посрещнем всички ученици там в напълно обновените класни стаи, с нова трапезария, с вътрешни тоалетни". Това съобщи кметът на община Болярово Христо Христов на днешния празник в местността Башчардак край Стефан Караджово.
Върви и ремонтът на читалището в Стефан Караджово, скоро предстои стартът и на реконструкцията на водопроводната мрежа в Стефан Караджово, за който екипът на Христо Христов успя да осигури финансиране от близо 2 милиона лева чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда.
Със средства от общинския бюджет преди дни беше чакълиран и пътят, който води до местността Башчардак на Краставия кладенец с цел да се улесни достъпа до минералния извор.
Поводът, който събра стотици жители и гости на Стефан Караджово там на днешния 20 юли е знаменателен за историята на Родината ни: 221-годишнината от Странджанската буна, 155 години от подвига на четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, 120 години от Илинденско-Преображенското въстание и народният празник Илинден.
Сред гостите бяха още председателят на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков, проф. д. ик. н. Стоян Денчев - дългогодишен ректор дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, основател и председател на Университетската младежка академия за управление на знания, общински съветници, кметове и кметски наместници.
В приветствието си към тях и гостите кметът на Стефан Караджово Димитър Димитров благодари и на дарителите за днешния празник - кмета на общината Христо Христов, Николай Янев, земеделския производител Иван Киряков и племенницата на Георги Стоев.
Благодарствен молебен в памет на героите на България и тържествен водосвет за здраве и благоденствие на всички отслужи архиерейският наместник на Тополовградска духовна околия ставрофорен иконом Николай Клюнков. Той освети и курбаните, осигурени за всички гости на празника.
За жителите на община Болярово свети пророк Илия е на особена почест и доказателство за това е, че няколко храма носят неговото име -параклисът край Краставия кладенец, църковните храмове в Горска поляна, Дъбово и Денница, сподели още кметът на община Болярово.
Странджанската буна от 1802 г.-1803 г., организирана от предците на Стефан Караджа, е имала за цел да създаде малка българска държавица в контролираните от българските хайдути райони на Странджа. Тя е поредният пример в историята ни за достойнството, свободолюбието на предците ни, пример за сила и чест, каза още кметът Христов.
За този етап от историята на България е изпята песента „Българи глава дигнале", която става и химн на Странджанската буна, а след това и на Илинденско-Преображенското въстание.
Илинденско-преображенското въстание също безспорно оказва съществено влияние върху развитието на боляровския край. За победата на Македония и Одринска Тракия населените места на община Болярово дават свидни жертви, като Георги Комитата от Стефан Караджово и други. След разгрома на въстанието в боляровските населени места намират подслон десетки семейства от Одринска Тракия и Македония.
В спомените си Димитър П. Николов от Вътрешната македоно-одринска революционна организация - Бургас разказва, че на 15 май 1903 г. в село Оман се събират жителите на днешните Оман, Денница, Стефан Караджово, Голямо Крушево, Поляна, Раднево, Синьо камене и Бистрец. Те организират митинг срещу зверствата на башибозука и тоталното съсипване и опустошение на българските села в Южна Тракия: Ковчас, Татарлар, Кадъкьой, Терзи дере, Девлетлиагач, Пейчова махла, Раклица, Каваклия и много други, чието население е принудено да напусне домовете си. Като посочват в резолюцията си и числото на избягалите, повече от 4000 души, протестират против турските зверства и беззакония и апелират към просветена Европа да се намеси в защита на българското население.

  •