Начало » Новини » Новинa
Актуално
Освещават ремонтирания храм във Воден на 21 октомври

11 Октомври 2023

 Тържествено освещаване на ремонтирания храм „Св. Георги" в село Воден ще се състои на 21 октомври от 10.00 часа. Църковното настоятелство, Община Болярово и кметство село Воден отправят покана към всички жители и гости на общината да се включат в празника.
Храмът се издига на най-високото място в селото и се вижда от всички населени места в околността. Старата църква преди това, построена през 1841 година, е била опожарена по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Градежът на новия храм започва след Освобождението и е завършен и осветен през 1902 година. Той е обявен за паметник на културата от местно значение, заради забележителната си архитектура.
Черквата е уникална с красивите синьо-зелени каменни колони, с които са подчертани високите зидове. Камъните са докарани от Лозенград, а пренасянето им става с каруци през нощта, охранявани от въоръжени воденци, защото турците се зарекли да не позволят камъните да отидат за строеж на християнски храм.
Светинята пази документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от с. Генчовци построил храма по свой терк, а иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от гр. Трявна.
За съжаление, времето и природата оставиха своя отпечатък. Храмът беше започнал да руши. За да съхранят православната обител, общинското ръководство, кметството и жителите на селото организираха кампания и редица инициативи, свързани с набиране на средства.
От общинския бюджет бяха отпуснати спешно като дарение на църковното настоятелство 30 хиляди лева, от дарения бяха събрани още 18 000 лв., с които беше извършен наложителният ремонт на покрива.
На 21 октомври ще бъде извършено тържественото му освещаване и ще бъде отслужена света литургия за здравето и благоденствието на всички дарители и жители на община Болярово.

  •