Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът Христов с пореден апел за възстановяването на Граничния полицейски участък

1 Декември 2023

 Граничното полицейско управление в Болярово да бъде възстановено във вида, структурата и състава, с които съществуваше повече от 24 години преди да бъде реформирано. За това настоява в поредно писмо кметът на Община Болярово Христо Христов до министъра на вътрешните работи, четиримата народни представители от област Ямбол, директора на главна дирекция „Гранична полиция", областния управител.
Граничната структурата в Болярово беше закрита със заповед на министър Бойко Рашков в средата на миналата година, а по-късно частично възстановена от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.
Частичното възстановяване на структура от около 35 служители в град Болярово не решава проблема със засиления мигрантски натиск, категоричен е кметът Христо Христов.
Охраняваните от реформираното ГПУ-Болярово 35,544 км от държавната ни граница съвпадат с южната граница на Община Болярово. Това е близо 24 % от цялата дължина на сухоземната граница, охранявана от РДГП-Елхово. „Извън официалните данни и доклади, всеки ден получаваме информация и сигнали от жители на общината, от кметове и кметски наместници за групи чуждестранни граждани, които се появяват по всяко време в населените места на общината. В тази връзка остават неясни мотивите за закриване на Граничното полицейско управление в Болярово, което показва високи резултати, както в оперативно-издирвателната работа така и в превенцията на нелегалната миграция и трафик на хора", се посочва в писмото до министъра на вътрешните работи и народните представители.
Зоната на отговорност на Граничен полицейски участък - Болярово е далеч по-голяма. При липсата на постоянно полицейско присъствие в 20-те населени места на община Болярово, чиято обща територия е 667,9 квадратни километра, равняващи се близо на 20 % от територията на област Ямбол и 3,4 % от тази на Югоизточния район от ниво 2, Граничният полицейски участък оказва изключително съдействие за опазването на обществения ред и най-вече за спокойствието на жителите. Общината разчита на Граничния полицейски участък и за ранно оповестяване на случаи на пожари в горските ни територии, както и на пряко участие с техника и хора в гасенето на такива пожари. Само общинските горски територии са 5291.8 ха, посочва още кметът Христо Христов.
С тази реформа се влоши нивото на сигурност и обществен ред в община Болярово. Засегнаха се и човешки съдби, включително и свързаните с това трудово-правни взаимоотношения на над 100 служители от ГПУ - Болярово, техните семейства и близки. „Несигурността сред местното население и страхът, че са изоставени от собствената си държава и в областта на осигуряването на основните им човешки права - на сигурност и защита, се увеличават с всеки пореден случай на поява на мигранти, пожари...Допълнително хората се страхуват и от развитие на трафик и на наркотици и оръжие, което в последните години беше пресечено, благодарение на безупречната работа на ГПУ-Болярово", пише още кметът Христо Христов и настоява държавните институции да предприемат реални действия за пълното възстановяване на Граничния полицейски участък.

  •