Начало » Новини » Новинa
Актуално
В Болярово отбелязаха тържествено Йордановден и 176 години от рождението на Ботев

6 Януари 2024

 Англичанин, който живее от 5 години в Болярово и вече познава местните традиции, спаси тази година Светия кръст на Йордановден. Шон Абат целуна с благодарност църковния символ, след което дари за града наградата, връчена му от кмета на общината Христо Христов.
Петнадесет бяха смелчаците, които се хвърлиха в студените води на река Поповска на днешния Йордановден. Всички те също получиха награди, но споделиха, че са се потопили в светената вода за здраве и късмет на семействата си.
С хвърлянето на кръста в реката се освещават всички открити водоеми, обясни по-рано отец Дамян, който отслужи тържествен водосвет в храм „Св.вмчк Димитрий". Литийното шествие от храма до моста над река Поповска тази година се предвождаше от икона, носена от именика Йордан Трифонов. Иконата е дарена от общинското ръководство на храма и беше осветена от отец Дамян непосредствено преди шествието.
В своето приветствие кметът на община Болярово благодари и на дарителите Велко Велев, Кирил Петров и Георги Христов, които бяха осигурили за всички присъстващи богата гощавка с местни деликатеси. Христо Христов пожела на всички здраве, мир и благополучие.
„Датата 6 януари е рождена и за един от най-достойните българи - Христо Ботев. Преди 176 години се ражда онзи непокорен дух, който и днес пазим в сърцата и умовете си като висш символ на родолюбие и безрезервна отдаденост на каузата за свободна България. Няма по-висока и по-висша саможертва да служиш на Отечеството си, да защитаваш неговите национални идеали, идеята за чиста и свята република с демократско управление.
Нека никога не забравяме великите българи и бъдем достойни последователи на техните идеи и завети!", каза още кметът на община Болярово. Той поздрави и всички именици по случай днешния Йордановден и утрешния Ивановден с пожелание за крепко здраве, благоденствие и семейно щастие.

  •