Начало » Новини » Новинa
Актуално
Предстои проверка на системата за ранно оповестяване при бедствия и въздушна атака

27 Март 2024

В област Ямбол, в това число и в Община Болярово, предстои проверка на системата за ранно оповестяване на населението при бедствия и въздушна атака. Сирените ще бъдат задействани идния понеделник, 1 април, от 11:00 часа, съобщават от дирекция "Информационни и комуникационни системи" към Министерството на вътрешните работи в писмо до общината.
Националната система се тества два пъти годишно, през април и октомври. Целта е проверка на техническото ѝ състояние и уменията на длъжностните лица за работа с нея, както и обучение на населението за разпознаване на сигналите от сирените, допълват от дирекцията.
На 1 април сирените ще бъдат тествани, освен в област Ямбол, в областите София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца и Стара Загора.
Задействането на системата ще е от регионалните контролни възли. Ще бъдат излъчени предварително записани съобщения за техническа проверка, сигнали на живо за акустичните сигнали "Национален сигнал за тревога" и "Национален сигнал за край на тревогата" и съобщение за край на техническата проверка.
От дирекцията призовават гражданите да запазят спокойствие.

 

 

  •